Včerejší večer nad Českem rozzářila polární záře

Včerejší večer nad Českem rozzářila polární záře
Fotografie: unsplash.com
  • Nejlépe byla viditelná na severu v oblastech, kde pozorování nerušil světelný smog
  • Barvu měla zelenou, červenou až do fialova
  • Pozorovatelná bude až do 10. listopadu

Včera večer mohli obyvatelé České republiky vidět polární záři, která byla viditelná na několika místech. Podle České astronomické společnosti došlo na Slunci k výronu hmoty ze sluneční koróny a nabité částice dorazily k zemské atmosféře včera večer. Polární záře měla červenou až nafialovělou barvu, místy byla i zelená. Polární záři lze většinou spatřit na pólech, u nás jde tedy spíše o vzácný jev.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu se jednalo o silnou polární záři, která nebyla v Česku viditelná už roky. Letos jsme ji sice již na našem území zaznamenali, ale neměla zdaleka tak silné zabarvení jako včera. Nejlépe byla viditelná na severu a pokud jste se nacházeli v místech bez pouličního osvětlení a s jasnou oblohou, mohli jste ji pozorovat pouhým okem.

Připomínáme, že se jedná o velmi dynamický a proměnlivý úkaz, který závisí na okamžité polaritě slunečního větru. Proto záře nemusí být vidět a během minuty najednou velmi výrazně. Šance nicméně je i později během večera,“ uvedl ČHMÚ včera na sociální síti X. Polární záře je světelný úkaz, který vzniká v ionosféře asi 80 km nad Zemí. Nabité částice, které doputují od Slunce po výronu koronální hmoty, se dostanou do vrstev zemské atmosféry, kde se nachází velké množství iontů a volných elektronů, které interagují s částicemi ze slunce a způsobují tak polární záři.


Záře by mohla být pozorovatelná na území Česka až do 10. listopadu, vše ale bude záležet na vlastnostech slunečního větru a pravděpodobně již půjde vidět pouze fotograficky. „Sluneční vítr k Zemi putuje až dva dny a za tu dobu na své pouti může změnit své vlastnosti. Polární záře se tedy nedají předpovídat s jistotou, pouze v hodnotách pravděpodobností,“ uvedl pro ČTK Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze