Dnes ráno nastala jarní rovnodennost a s ní i astronomické jaro

Dnes ráno nastala jarní rovnodennost a s ní i astronomické jaro
Fotografie: unsplash.com
  • Jarní rovnodennost nastane ve chvíli, kdy sluneční paprsky dopadají přesně na rovník
  • Na severní polokouli tak začíná jaro a naopak na jižní podzim
  • Dny se budou prodlužovat až do konce června

Dnes ráno po čtvrté hodině ranní nastala jarní rovnodennost a Slunce se tak nachází nad rovníkem a postupně se začnou prodlužovat dny. Náklon Země na vlastní ose způsobuje, že se Slunce bude posouvat směrem na sever a na naší straně polokoule tak začíná jaro, a naopak na jižní polokouli začíná podzim.

Ačkoliv se říká, že při rovnodennosti má den i noc 12 hodin, není tomu tak. Podle earthsky.org je ve středních zeměpisných šířkách asi o 8 minut den delší než noc. Způsobuje to atmosféricky lom a také Slunce samotné, jelikož se jedná o velký kotouč světla, nikoliv jen o malý bod. Východ Slunce se považuje za okamžik, kdy se horní okraj „dotkne“ východního obzoru a západ je definován jako chvíle, kdy horní hrana Slunce zapadne za obzor. Samotný východ a západ tak poskytují několik minut slunečního svitu navíc.

Jarní rovnodennost vychází zpravidla na 20. březen, ale den se může kvůli přestupným rokům měnit. Podle ČTK byla jarní rovnodennost 21. března naposledy v roce 2011 a znovu se tak stane až v roce 2102. Oproti tomu začátek meteorologického jara je vždy pevně stanoven od 1. března do 31. května.


Při rovnodennosti dochází i k tomu, že Slunce vychází a zapadá přesně na východě a západě – mimo severní a jižní pól. Země se ale neustále pohybuje, a tak tento stav nezůstane příliš dlouho. Dny se nyní budou prodlužovat, a to až do druhé poloviny června, kdy se opět začnou zkracovat. Následně v září dojde k podzimní rovnodennosti a začne na naší straně polokoule podzim.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze