Česko má za sebou tropickou noc. Extrémní vedra budou pokračovat i tento týden

Česko má za sebou tropickou noc. Extrémní vedra budou pokračovat i tento týden
Fotografie: unsplash.com
  • Během noci teploty na některých místech Česka neklesly pod 20 stupňů Celsia
  • Rekordně teplé bylo také dnešní ráno
  • Dnes se teploty budou pohybovat nad 30 °C, na jihu Moravy až okolo 36 °C
  • Vysoké teploty se udrží až do neděle

Česko zažilo takzvanou tropickou noc, kdy teploty na některých místech neklesly pod 20 stupňů Celsia. Několik měřících stanic hlásí nejteplejší noc v historii 10. červenců. Rekordně teplé bylo také dnešní ráno, kdy například na západočeské stanici Dyleň teplota neklesla pod 22 °C. Na svých sociálních sítích o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Tropické počasí bude pokračovat i během dnešního dne, kdy teplota na většině místo Česka přesáhne 30 stupňů Celsia. Na jihu Moravy mohou lidé očekávat teploty až okolo 36 stupňů. „A to i přes to, že přes nás bude přecházet studená fronta. Ta přinese víc oblaků a místy přeháňky nebo bouřky. Později odpoledne a večer už bude mraků opět od západu ubývat,“ uvedli meteorologové na Twitteru.

Kvůli vysokým teplotám platí na celém území Česka dnes výstraha, na jižní Moravě dokonce s vysokým stupněm nebezpečí. Až do odvolání platí kvůli suchému a teplému počasí také výstraha před rizikem vzniku požárů. V některých krajích je zakázáno kouření a rozdělávání ohně na rizikových místech, jako jsou lesy, parky a okolí skladů sena a slámy.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu budou vysoké teploty pokračovat celý tento týden. Nejvyšší denní teploty budou od 26 do 36 stupňů Celsia, přičemž tropický bude zejména počátek týdne. V druhé polovině týdne se mírně ochladí, víkend bude ale opět tropický. Po celý týden budou místy přeháňky, případně bouřky. Ve středu by mělo občas pršet na většině území. Přeháňky nebo bouřky by se objeví také v neděli v druhé polovině dne.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze