Na Vysočině se objevil druhý případ záškrtu za poslední rok

Na Vysočině se objevil druhý případ záškrtu za poslední rok
Fotografie: unsplash.com
  • Pravděpodobným zdrojem infekce je jedno z domácích zvířat, které pacient chová
  • Nemocný je hospitalizován v nemocnici na infekčním oddělení a je léčen antibiotiky
  • V současné době probíhá veterinární vyšetření zvířat, které potvrdí/vyvrátí přítomnost nemoci
  • V letošním roce byly objeveny 4 případy kožní formy záškrtu a 1 případ respirační formy infekce

Krajská hygienická stanice kraje Vysočina (KHSV) řeší za poslední rok již druhý případ difterie neboli záškrtu. Národní referenční laboratoř (NRL) pro pertusi a difterii SZÚ v těchto dnech potvrdila u pacienta z Vysočiny nákazu. Pomocí specializované laboratorní diagnostiky bylo zjištěno, že se jedná o bakterii Corynebacterium ulcerans, která produkuje difterický toxin vyvolávající onemocnění záškrt. V tomto případě se jedná o kožní formu nemoci. „Po nahlášení pozitivního laboratorního výsledku z NRL jsme obratem zahájili epidemiologické šetření, které spočívá ve zjišťování zdroje infekce a cesty přenosu. Pacient je hospitalizován na infekčním oddělení a je léčen antibiotiky. Pravděpodobným zdrojem infekce je jedno z domácích zvířat, kočka nebo pes, které pacient chová,“ popisuje situaci JUDr. Jan Pečinka, ředitel KHSV.


„Vzorek od pacienta jsme podrobili standardním testům, které ověří druh bakterie a určí, zda bakterie skutečně produkuje difterický toxin, a tedy zda se jedná o jednu z forem záškrtu. Celkem všechna vyšetření, která je u zaslaného vzorku nutné provést, trvají sedm až deset dní,“ vysvětluje Mgr. Jana Zavadilová, vedoucí NRL pro pertusi a difterii SZÚ.

Všechny osoby, které s pacientem byly v úzkém kontaktu, sledují svůj zdravotní stav a jsou v péči svého praktického lékaře. Podrobí se také klinickému vyšetření a příslušným odběrům. U chovaných domácích zvířat v současné době probíhá veterinární vyšetření. Výsledky testů poté potvrdí/vyvrátí přítomnost nemoci. Bakterie Corynebacterium ulcerans se v přírodě běžně vyskytuje například v půdě. K přenosu ze zvířete na člověka však dochází ojediněle.

Záškrt je bakteriální onemocnění. Způsobuje ho bakterie Corynebacterium diphtheriae, Corynebacterium ulcerans a Corynebaterium pseudotuberculosis, které produkují difterický toxin. C. ulcerans a C. pseudotuberculosis jsou primárně zoonotickými infekcemi, ale mohou způsobit onemocnění i u lidí. Kožní forma záškrtu se projevuje obvykle nebolestivými otoky až vředy, špatně se hojícími lézemi. Onemocnění je nutné léčit antibiotiky. Celkově se jedná o již 10. případ záškrtu v Česku od znovuobjevení tohoto onemocnění, tedy od dubna roku 2022. V letošním roce NRL již potvrdila 4 případy kožní formy záškrtu a 1 případ respirační formy infekce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze