Klimatické změny budou mít negativní vliv na pěstování kávy

Klimatické změny budou mít negativní vliv na pěstování kávy
Fotografie: Patryk Gauza, unsplash.com
  • Do roku 2050 se drasticky změní podmínky v oblastech, kde se káva pěstuje
  • Komplikované podmínky by se poté mohly podepsat na ceně kávy
  • Změny klimatu by mohly být naopak pozitivní pro pěstování ořechů a avokád

Nová studie zveřejněná v časopise Plos One ukazuje, jak klimatické změny v příštích letech negativně ovlivní pěstování kávy Arabica. Studie se zabývala podmínkami pro pěstování kávy do roku 2050. Výsledky ukazují, že do tohoto roku se drasticky změní podmínky v oblastech, kde se káva pěstuje. Komplikované podmínky by se poté mohly podepsat na ceně kávy.


Kávovník arabský, kterou používá Starbucks a další známí prodejci kávy, je plodina, která vyžaduje specifické podmínky pro pěstování. Nejvhodnější oblasti pro pěstování se nacházejí ve Střední a Jižní Americe, zejména v Brazílii. Ale také ve střední a západní Africe a na některých místech Asie. Podle cnn.com během příštích 28 let budou tyto oblasti kvůli předpokládaným změnám klimatu méně vhodné pro pěstování kávy.

„Všechny zkoumané země, ve kterých se káva pěstuje (Brazílie, Vietnam, Indonésie a Kolumbie), jsou vážně postižené změnou klimatu. Do roku 2050 ubyde mnoho vhodných oblastí a přibyde více těch nevhodných,“ stojí ve studii. Vyšší teploty komplikují podmínky pro pěstování kávy.

Studie se také zabývala tím, jak změny klimatu mohou ovlivnit podmínky pro pěstování ořechů a avokáda. U těchto plodin by mohly být rostoucí teploty ku prospěchu věci. Káva je ale z těchto plodin nejzranitelnější. Klimatické změny působí na její pěstování negativně ve všech hlavních produkčních oblastech.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze