Nová studie zveřejněná v časopise Plos One ukazuje, jak klimatické změny v příštích letech negativně ovlivní pěstování kávy Arabica. Studie se zabývala podmínkami pro pěstování kávy do roku 2050. Výsledky ukazují, že do tohoto roku se drasticky změní podmínky v oblastech, kde se káva pěstuje. Komplikované podmínky by se poté mohly podepsat na ceně kávy.
A study shows that coffee plants will be "drastically" less suitable for cultivation in current coffee-producing regions by 2050 because of the impacts of climate change. https://t.co/2v2MJjYJ7m
— CNN (@CNN) January 27, 2022
Kávovník arabský, kterou používá Starbucks a další známí prodejci kávy, je plodina, která vyžaduje specifické podmínky pro pěstování. Nejvhodnější oblasti pro pěstování se nacházejí ve Střední a Jižní Americe, zejména v Brazílii. Ale také ve střední a západní Africe a na některých místech Asie. Podle cnn.com během příštích 28 let budou tyto oblasti kvůli předpokládaným změnám klimatu méně vhodné pro pěstování kávy.
„Všechny zkoumané země, ve kterých se káva pěstuje (Brazílie, Vietnam, Indonésie a Kolumbie), jsou vážně postižené změnou klimatu. Do roku 2050 ubyde mnoho vhodných oblastí a přibyde více těch nevhodných,“ stojí ve studii. Vyšší teploty komplikují podmínky pro pěstování kávy.
Studie se také zabývala tím, jak změny klimatu mohou ovlivnit podmínky pro pěstování ořechů a avokáda. U těchto plodin by mohly být rostoucí teploty ku prospěchu věci. Káva je ale z těchto plodin nejzranitelnější. Klimatické změny působí na její pěstování negativně ve všech hlavních produkčních oblastech.