Nad Českem byla vidět polární záře

Nad Českem byla vidět polární záře
Fotografie: unsplash.com
  • Viditelná byla spíše fotograficky než pouhým okem
  • Vznikne poté, co do ionosféry dorazí sluneční vítr
  • Polární záře není v našich zeměpisných šířkách obvyklá

Astronomové nedávno zaznamenali erupci na Slunci o síle M2. Tu doprovázel výron plazmatu, který směřoval přímo k Zemi, což naznačovalo možnost polární záře. Podle České astronomické společnosti byly uvolněné částice zachyceny nejdříve sondami umístěnými v Lagrangeově bodě 1, který se nachází 1,5 milionu kilometrů od Země směrem ke Slunci. Ty zaznamenaly, že by polární záře mohla být dobře viditelná.

Když dorazil sluneční vítr k magnetosféře, bylo u nás přibližně 21 hodin a polární záře byla pozorovatelná z několika míst České republiky. Bohužel kvůli zatažené obloze byla možnost pozorování horší. Záře byla pozorovatelná zelená, červená i s odstínem do růžova. Nabité částice se díky výronu koronární hmoty dostaly do vysokých vrstev zemské atmosféry, kde spolu interagovaly a způsobily polární záři.

Dnes večer je naděje na polární záři – před hodinou dorazil k Zemi od Slunce materiál z koronárního výronu. Záři zkuste zahlédnout nad severním obzorem, nutností je ale tmavá obloha. Oblačnost bude proměnlivá, nicméně v Čechách je večer naděje i na polojasno”, upozornil včera Český hydrometeorologický ústav na Twitteru. Podle něj bylo možné záři zaznamenat spíše fotograficky, a to i mobilním telefonem než pouhým okem.


U nás byla v tomto roce pozorovatelná už podruhé

Polární záře se běžně vyskytuje v polárních oblastech a v našich zeměpisných šířkách se jedná spíše o raritu. Tento rok je však na polární záře hojný – toto byla v Česku už druhá od začátku roku. Poprvé ji mohli u nás lidé pozorovat na konci února na severu Čech. A tento jev není pozorovatelný jen na Zemi – astronomové jej mohou zaznamenat u všech planet, které mají magnetické pole.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze