Polární záře nad Českem přinesla úžasnou podívanou po několik nocí

Polární záře nad Českem přinesla úžasnou podívanou po několik nocí
Fotografie: unsplash.com
  • Nejlepší podmínky pro pozorování přinesla noc z pátku na sobotu
  • Slunce je aktuálně na vrcholu svého cyklu, a jeho aktivita je proto silnější
  • Šance na polární záři jsou i dnes

Po celé České republice měli lidé od pátku od západu Slunce hlavy natočené na sever a čekali na polární záři, která není u nás příliš obvyklá. Kvůli velkým slunečním erupcím bylo jasné, že v pátek polární záři uvidíme, jen se nedalo odhadnout, kdy přesně slunečné vítr k Zemi dorazí. Nakonec byla polární záře nejsilnější za několik desítek let, a kromě noci z pátku na sobotu, ji bylo možné pozorovat celý víkend. V sobotu ale výhledu bránila oblačnost a v neděli již byla záře velmi slabá.

Máme za sebou jednu z nejsilnějších polárních září za desítky let a před 24 hodinami by asi málokdo tipoval, co nastane. Intenzita polární záře byla taková, že ji mohli spatřit i obyvatelé Kanárských ostrovů, což je naprosto bezprecedentní,uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X k páteční polární záři. Důvodem jsou silné geomagnetické bouře, které uvolnily výrony koronální hmoty a ty se později střetly s magnetickým polem Země.

V posledních dnech vědci zaznamenali nejméně pět erupcí o síle X, tedy té nejvyšší. Podle eathsky.org je to způsobeno tím, že je Slunce na vrcholu svého 11letého cyklu aktivity. Jakmile se sluneční vítr dostane k Zemi, začnou se částice ze Slunce srážet s těmi v naší atmosféře a tím vznikne přebytečná energie ve formě záření. Barvu pak ovlivňují prvky, se kterými se elektrony srazí – nejčastěji ale můžeme pozorovat zelenou a načervenalou polární záři.


Ačkoliv i dnes máme ještě šanci polární záři spatřit, je mnohem nižší, než tomu bylo o víkendu. Dopředu lze ale jen těžko odhadnout, zda opravdu bude viditelná či nikoliv. Pokud byste ji chtěli vidět, je potřeba se vydat na místo s co nejmenším osvětlením a sledovat severní oblohu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze