Včera v noci byla na mnoha místech v Česku viditelná polární záře

Včera v noci byla na mnoha místech v Česku viditelná polární záře
Fotografie: unsplash.com
  • Záře byla vidět po celém Česku, kde nebránila výhledu oblačnost
  • Polární záře měla barvy od zelené až po růžovou a červenou
  • Slunce se nachází na konci svého cyklu, a proto je aktivnější

Slunce se nyní nachází na konci svého 25. cyklu a je tak více aktivnější než za posledních několik let. Podle České astronomické společnosti ve středu 9. října proběhla na Slunci silná erupce síly X – tedy té nejsilnější a ta uvolnila výron koronální hmoty, který zamířil k Zemi. Hmota tvořená především z elektronů dorazila včera večer k Zemi, kde se střetla s magnetosférou a interakce způsobila polární záři i v našich zeměpisných šířkách.

Polární záře byla viditelná prakticky po celé České republice, bohužel však nebylo všude jasno. Na některých místech byla viditelná pouhým okem, jinde ji mohli spatřit pouze za pomoci kvalitního fotoaparátu. Polární záře měla všechny možné barvy, tedy od zelené až po růžovou a červenou.

Před čtvrtou hodinou ranní středoevropského času pak polární záře zeslábla a byla již vidět pouze nad severem. Sluneční vítr však i nadále ukazuje příznivé hodnoty, ale předpověď polární záře se jen velmi těžce předpovídá dopředu a je to spíše o štěstí. Ačkoliv se polární záře vyskytují nejvíce na polárních oblastech, poslední dva roky jsme ji mohli celkem často vidět i v Česku. Nejvíce viditelná byla naposledy v květnu, kdy jsme ji mohli pozorovat po několik nocí, a to velmi jasně.


Polární záře vzniká ve chvíli, kdy sluneční vítr dorazí k Zemi a dojde k narušení magnetosféry. Uvolněná energie vyzařuje světlo v různých barvách dle toho, s kterým plynem se nabité částice ze Slunce srazí. Čím větší výron koronální hmoty Slunce uvolní a čím větší rychlostí je nasměrován k Zemi, tím lépe je následně polární záře viditelná. Nejlépe ji uvidíte ve vyšších nadmořských výškách a v místech, kde není světelný smog z měst. Pokud je ale polární záře silná, je možné ji pozorovat i přímo ve městě, jen je vidět slaběji.