Díky silným erupcím na Slunci bychom mohli dnes v noci vidět polární záři

Díky silným erupcím na Slunci bychom mohli dnes v noci vidět polární záři
Fotografie: unsplash.com
  • Na Slunci bylo zaznamenáno několik erupcí třídy X
  • Polární záři bychom mohli u nás pozorovat v noci, nebo zítra brzy ráno
  • Záře vznikne poté, co sluneční materiál doputuje k Zemi a začne interagovat s magnetickým polem Země

Během posledních několika dní, včetně toho dnešního, má Slunce vyšší geomagnetickou aktivitu a k Zemi se tak blíží několik silných výronů koronální hmoty. Jedna z nich by měla dorazit dnes v noci, případně zítra v ranních hodinách a způsobit polární záři. Dobrou zprávou je, že erupce na Slunci byly tak silné, že je velká pravděpodobnost, že bychom mohli polární záři vidět i našich zeměpisných šířkách.

Vyvržený materiál aktuálně směřuje k Zemi v několika vlnách, ale dopředu nelze určit, jakou sílu může polární záře mít a kdy bude viditelná. Podle Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) dnes budou navíc ideální podmínky pro sledování, jelikož má být jasná obloha bez většího svitu Měsíce. Pokud budete chtít polární září spatřit, vydejte se mimo osvětlené město a zaměřte se na severní obzor.

Podle space.com se tmavá skvrna na Slunci pojmenovaná AR3664 za posledních několik dní zvětšila a stala nejaktivnějších ze slunečních skvrn v tomto cyklu. Už na začátku tohoto týdne vědci očekávali vyšší aktivitu a předpověď se naplnila. Obří sluneční skvrna za poslední dny vypustila několik erupcí o síle X, tedy těch nejsilnějších. Následují pak erupce třídy M, C, B a A, přičemž A je tak slabá, že nemá na Zemi už žádný vliv.


Polární záře vznikne ve chvíli, kdy vyvržený sluneční materiál doputuje k Zemi a začne interagovat s magnetickým polem. To je nejsilnější právě v polárních oblastech, a proto se jevu říká polární záře. Při silných erupcích ji však můžeme pozorovat i v jiných oblastech. Zpravidla ji vidíme jako zelené pruhy pohybující se po obloze. Může se ale objevit i v růžové, červené a až vínové barvě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze