Pokud jste měli koronavirus před očkováním na covid-19, máte slabší imunitu

Pokud jste měli koronavirus před očkováním na covid-19, máte slabší imunitu
Fotografie: unsplash.com
  • Tato studie zpochybňuje starší výzkum, který naznačoval, že předchozí nákaza naopak posílí imunitní systém
  • Očkování u lidí, kteří se nikdy předtím nenakazili koronavirem, vyvolalo velké reakce buněk na virus
  • Předchozí nákaza vyvolala u očkovaných osob podstatně nižší buněčné reakce

Nový výzkum ukázal, že lidé, kteří se nakazili koronavirem předtím, než se nechali proti covidu-19 naočkovat, měli slabší imunitní reakci na očkování než ti, kteří virus neměli. To znamená, že jsou nyní méně chránění před opětovnou nákazou. Tato studie zpochybňuje starší výzkum, který naznačoval, že předchozí nákaza naopak posílí imunitní systém, tím pádem jsou pak lidé lépe chránění před reinfekcí. Vědci ze Stanfordské univerzity analyzovali imunitní buňky nalezené v krvi nazvané CD4+ T buňky a CD8+ T reagující na nákazu koronavirem a očkování. Tyto buňky spolupracují na vytvoření imunitní reakce, která může pomoci odrazit virus a zabíjet buňky, které byly infikovány.


„Studie odhalila, že očkování u lidí, kteří se nikdy předtím nenakazili koronavirem, vyvolalo velké reakce CD4+ T buňky a CD8+ T buněk na virus. Očkování u těchto lidí také vytvořilo molekuly buněčné signalizace, které rekrutují další imunitní buňky, aby pomohly v boji proti viru,“ uvedli vědci pro cnbc.com. Naproti tomu ale vědci také uvedli, že očkování lidí s předchozími nákazou koronavirem vyvolalo podstatně nižší buněčné reakce. Výsledky studie ukazují, že nákaza koronavirem poškozuje reakce imunitních buněk, které jsou zásadní pro boj v nemocí. To může způsobit, že i když se lidé nechají proti koronaviru naočkovat, tak budou kvůli předchozí infekci méně chránění.

Studie přichází v době, kdy vědci pokračují ve zkoumání dopadu koronaviru na jednotlivce i poté, co se zotaví z viru. Koronavirus od začátku pandemie infikoval jen v Americe více než 100 milionů lidí. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) se v zemi každý týden objevuje téměř 150 tisíc nových případů. Zhruba 81 % americké populace bylo očkováno alespoň jednou dávkou vakcíny proti covid-19, zatímco téměř 70 % dokončilo primární sérii očkování.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze