Úřad pro kontrolu potravin a léčiv je pro každoroční očkování proti koronaviru

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv je pro každoroční očkování proti koronaviru
Fotografie: unsplash.com
  • Dospělí by měli každý rok dostávat jednu dávku vakcíny
  • Osoby s oslabenou imunitou by měly dostávat dávky dvě, stejně jako malé děti a starší lidé
  • Každý rok by se také vybírala vakcína, která by obsahovala protilátky proti aktuálním kmenům koronaviru

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v pondělí přišel s návrhem pravidelného očkování proti koronaviru. Dospělí by každý rok dostávali jednu dávku nejnovější aktualizované vakcíny proti covid-19. Podobně, jako je tomu u očkování proti chřipce.

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv také požádal svůj panel poradců, aby zvážil podávání dvou dávek vakcíny proti koronaviru ročně u malých dětí, starších lidí a osob s oslabenou imunitou. Každý rok by se také vybírala vakcína, která by obsahovala protilátky proti aktuálním kmenům koronaviru, které by se v daný čas nejvíce šířily. FDA doufá, že očkovací kalendář může přispět k méně komplikovanému zavádění vakcín a díky tomu dostane očkování více lidí.


V současné době musí většina lidí v USA nejprve dostat dvě dávky původní vakcíny proti koronaviru s odstupem nejméně tří až čtyř týdnů v závislosti na vakcíně. O několik měsíců později pak dostanou posilovací dávku. Pokud v Americe tento návrh uspěje, lidé budou naočkováni vakcínou od firem Pfizer/BioNTech, která cílí na subvariantu omikron a původní varianty. Podle reuters.com by vakcína byla použita na všechny dávky očkování, nejen jako posilovač.

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv na konci loňského roku schválil aktualizované vakcíny proti covid-19 pro děti od 6 měsíců. Malé děti mohou dostat aktualizovanou vakcínu od firem Moderna a Pfizer/BioNTech. Aktualizované vakcíny se zaměřují na původní kmen koronaviru i na subvarianty omikronu BA.4 a 5. Povolení Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv přišlo poté, co se Spojené státy potýkaly s vysokými počty případů respiračních onemocnění, včetně chřipky a RS viru, a rostoucím počtem hospitalizací s nákazou koronavirem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze