WHO upravila svá doporučení ohledně očkování proti koronaviru

WHO upravila svá doporučení ohledně očkování proti koronaviru
Fotografie: unsplash.com
  • Země by nyní měly zvážit, zda děti a dospívající nutně potřebují očkování
  • Starší osoby a lidé s rizikem vážného průběhu nemoci by měli dostat dávku vakcíny 9 až 12 měsíců po posledním očkování
  • Pro malé děti a dospívající nepředstavuje nákaza velkou zátěž

Světová zdravotnická organizace (WHO) upravila svá doporučení ohledně očkování proti koronaviru. Země by nyní měly zvážit, zda děti a dospívající nutně potřebují očkování. Naopak starší osoby a lidé s rizikem vážného průběhu nemoci by měli dostat posilovací dávku vakcíny 9 až 12 měsíců po posledním očkování. Organizace spojených národů (OSN) uvedla, že cílem je naočkovat hlavně ty, kteří mají vysoké riziko vážného průběhu onemocnění nebo úmrtí důsledkem viru. Světová zdravotnická organizace definovala nejrizikovější skupinu populace. Jsou to starší a mladší lidé s dalšími významnými ohrožujícími faktory, jako je například cukrovka nebo srdeční onemocnění.


Zdravé děti a dospívající mají naopak nízkou prioritu k očkování proti koronaviru. WHO vyzvala země, aby před očkováním zvážily, zda je očkování potřeba. Pro malé děti a dospívající nepředstavuje nákaza velkou zátěž. Země by také měly brát v úvahu další faktory, jako jsou například náklady. „Je na jednotlivých zemích, aby s ohledem na své specifické okolnosti rozhodly, jestli pokračovat s očkováním lidí z nízkorizikových skupin, jako jsou zdravé děti a dospívající, a zároveň nenarušily běžná očkování, která jsou pro zdraví této věkové skupiny tak zásadní,“ uvedla na tiskové konferenci předsedkyně nezávislého poradního orgánu WHO pro otázky očkování Hanna Nohynek.

Podle reuters.com upravená doporučení přicházejí v souvislosti s tím, jak země k viru v současnosti přistupují. Některé země s vysokými příjmy, jako je Spojené království nebo Kanada, již letos na jaře, šest měsíců po jejich poslední dávce, nabízejí vysoce rizikovým případům další posilovací dávky proti viru. „Revidovaný plán znovu zdůrazňuje důležitost očkování těch, kteří jsou stále ohroženi závažným onemocněním,“ doplnila Hanna Nohynek.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze