NASA a Uber budou spolupracovat. Hledají, jak budou fungovat sítě dronů nad městy

NASA a Uber budou spolupracovat. Hledají, jak budou fungovat sítě dronů nad městy
  • Uber má svoje plány na dopravní síť, NASA zase pravidla pro jejich provozování
  • Experti z obou dvou institucí dají dohromady své simulace, aby odhalili problémy

Specialisté z NASA se sejdou s těmi z Uberu a budou provádět množství simulací týkající osobní letecké přepravy nad hustě zalidněnými městskými oblastmi. Podle vyjádření úřadu bude cílem testu ověřit data, která už jsou k dispozici a získat rovněž nějaká nová. Simulace jsou součástí projekt Urban Air Mobility, ve kterém NASA zkoumá možnosti nasazení dronů v osobní přepravě a už nyní se této činnosti snaží dát nějaká rámcová pravidla.

Partnerství NASA a Uberu už se datuje od roku 2017. Charakterizuje jednu větev programu, kterou budou zastupovat osobní létající taxíky. Další větví pak bude doručování zásilek prostřednictvím dronů. Podle vize NASA to může vygenerovat tak hustý provoz, jako dnes máme na silnicích. To by se však díky pokročilých systémů mělo obejít bez jakýchkoli nehod nebo jiných problémů.

Jednu takovou síť už připravuje Uber. Zatím pouze jako simulaci, kterou bude zapotřebí dát dohromady se simulacemi NASA a případné výsledky ukáží, na kterých oblastech je potřeba do budoucna ještě pracovat a kde by mohly nastat problémy. Celé to zabere měsíce, ale je to jen jeden z mnoha kroků, které je potřeba podstoupit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze