NASA dokončuje systém řízení letové kontroly pro drony

1
NASA dokončuje systém řízení letové kontroly pro drony
  • Cílem je zajistit bezpečný pohyb více dronů v městských oblastech
  • Zkoumá se detekce objektů i vzájemná komunikace
  • Zkoušky poběží od března do srpna

Doprava ve velkých městech se v budoucnu bezpochyby promění. A svou roli při tom určitě budou hrát roli drony. S jejich nasazením počítají bezpečnostní složky, doručovací firmy i jednotlivci. Je nasnadě, že současný systém je pro takové použití nedostačující a že bude nutné zavést zcela nový systém řízení letového provozu. Na tom už čtyři roky pracuje NASA ve spolupráci s FAA (Úřad pro civilní letectví). Projekt nyní vstoupil do závěrečné fáze, který zahrnuje praktické zkoušky v Texasu a Nevadě.

Cílem testů bude ověřit všechny protokoly, které zahrnují detekci okolních objektů drony, vzájemnou komunikaci, antikolizní systém nebo nouzový přistávací systém. Sérii testů pak bude následovat ladění systémů do té podoby, aby ani pohyb mnoha dronů najednou nepředstavoval pro lidi na zemi žádné nebezpečí. Závěry testů budou navíc veřejně přístupné, takže se očekává, že v úvodu zmiňované využití dronů dostane nový impuls k rozvoji.

Zkoušky budou probíhat ve městě Reno v Nevadě, a to od března do června, a pak ve městě Corpus Christi v Texasu, a to v červenci a srpnu.