NASA podepsala smlouvu na dopravu vzorků marsovské horniny s firmou Northrop Grumman

NASA podepsala smlouvu na dopravu vzorků marsovské horniny s firmou Northrop Grumman
Fotografie: NASA/JPL
  • Kontrakt se společností Northrop Grumman má hodnotu 84,5 miliónů dolarů
  • Společnost poskytne pohonné systémy raketce Mars Ascent Vehicle při misi Mars Sample return

Rover Perseverance má za úkol zkoumat kráter Jezero a za pomoci nejmodernějších vědeckých nástrojů hledat stopy života na Marsu. Jeho dalším cílem je také pokus o výrobu kyslíku z tamní atmosféry. Výzkumná mise tím ale nekončí, protože následovat bude stejně důležitá mise Mars Sample Return.

Po získání marsovské horniny se musí vzorky dopravit zpět na Zem. NASA společně s Evropskou kosmickou agenturou (ESA) udělila smlouvu pro dopravu materiálu – Mars Ascent Propulsion System (MAPS) nadnárodní korporaci Northrop Grumman.


Výše zmíněná mise Mars Sample Return je rozdělená na dvě části, a to na misi Sample Retrieval Lander a na misi Earth Return Orbiter. Hlavní komponenty k realizaci těchto misí poskytne NASA a ESA. V rámci mise Sample Retrieval Lander na planetě přistane vozítko Sample Fetch Rover, které od roveru Perseverance převezme vzorky hornin, a raketka Mars Ascent Vehicle (MAV). Společnost Northrop Grumman poskytne pohonné systémy právě pro raketku MAV, která po převzetí vzorků vzlétne na oběžnou dráhu Marsu. Tam se setká s jinou kosmickou lodí, která vzorky dopraví až na Zem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze