Jak se pojmenovávají jednotlivá místa na Marsu?

Jak se pojmenovávají jednotlivá místa na Marsu?
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • Existují oficiální názvy různých míst a útvarů, ale i přezdívky
  • Oficiální název musí být schválen IAU a splňovat jejich standardy
  • NASA si při jednotlivých misích pojmenovává místa přezdívkami pro lepší orientaci

Mars je pro vědce nepochybně zajímavý. Nejenže se asi před 4 miliardami let vyvíjel stejně jako Země, ale mohl by se stát pro lidi za určitých podmínek obyvatelný. Je také první v pořadí pro přistání lidí na jiné planetě. Povrch Marsu mají vědci vcelku zmapovaný. Na jeho oběžné dráze krouží několik sond, které jeho povrch neustále sledují, a rovery na Marsu zase hledají známky života. A aby bylo jasně rozeznatelné, kde se jaká oblast nachází, začaly postupně vznikat názvy kráterů, skalních oblastí, ale i kopců. Podle jakého principu je ale NASA pojmenovává?

Důvodem č. 1, proč vybíráme všechna tato jména, je pomoci týmu sledovat, co každý den nacházejí. Později se můžeme jmenovitě odvolávat na mnohé kopce a skály, když o nich diskutujeme, a nakonec zdokumentujeme naše objevy,“ uvedl pro NASA projektový vědec mise Curiosity z JPL NASA Ashwin Vasavada. Pojmenovávání určitých míst na Marsu začalo už před 25 lety, kdy vědci používali jména kreslených postaviček. Později však bylo potřeba vyvinout určitý systém.

Oficiální název vs. přezdívka

Oficiální název daného místa musí být schválen skupinou vědců z Mezinárodní astronomické unie (IAU), která stanovuje standardy pro pojmenovávání planetárních prvků a poté názvy zaznamenává. Například krátery, které jsou větší jak 60 km, dostávají pojmenování po slavných vědcích nebo autorech sci-fi. Menší krátery pak dostávají jména po městech s méně jak 100 tisíci obyvateli. Rover Perseverance se nachází v kráteru Jezero, které dostalo jméno podle bosenského města, a Belva, což je impaktní kráter v Jezeru, má zase název po městě v Západní Virginii.


Na Marsu je více jak 2 000 míst, která nesou oficiální názvy, ale mnohem více je těch neoficiálních. V počátcích studování Marsu se používala jména z kreslených postaviček jako Casper či Scooby-Doo. Změnu přinesly rovery Spirit a Opportunity, kdy se začala vymýšlet jména honosnější. Například kráter „Endurance“ dostal jméno na počest lodi Ernesta Shackletona, který vedl výpravu do Antarktidy. A tým roveru Curiosity pojmenoval kopec po svém kolegovi Rafaelu Navarro-Gonzálezovi, který zemřel na komplikace spojené s covid-19.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze