NASA zjistila, že rotace Marsu zrychluje

NASA zjistila, že rotace Marsu zrychluje
Fotografie: NASA
  • Pro studii použili vědci přístroj RISE z landeru InSight, který je již nefunkční
  • Zjistili, že se rotace Marsu každý rok zrychluje asi o 4 milisekundy za rok²
  • Marťanský den se tak zkrátí přibližně o zlomek milisekundy každý rok

Lander NASA InSight již není v provozu od prosince minulého roku, kdy se jeho solární panely tak pokryly prachem, že již nebyl schopný vytvářet dostatek energie na to, aby fungoval. Vědci ale mají stále dostatek dat, které postupně zpracovávají. InSight na Marsu měřil zemětřesení a pomocí přístrojů byl schopný studovat jádro Marsu a tím i to, jak se planeta před miliardami let formovala. Na základě těchto dat vědci provedli nejpřesnější měření rotace Marsu a zjistili, že se rotace planety každý rok zrychluje asi o 4 milisekundy za rok².

Jedná o velmi malé zrychlení, které způsobuje, že se marťanský den zkrátí o zlomek milisekundy každý rok. Vědci si však nejsou zcela jistí, proč ke zrychlení dochází. Jednou z hypotéz je, že se hromadí led v polárních oblastech, nebo je to díky postglaciálnímu vzestupu, kdy se půdní masy zvedají poté, co byly stlačeny pod obrovskou tíhou ledu. Přesun takové hmotnosti by mohl způsobit nepatrné zrychlení.

Je opravdu skvělé mít možnost získat toto nejnovější měření – a to tak přesně. Dlouho jsem se podílel na snahách dostat geofyzikální stanici jako InSight na Mars a výsledky, jako je tento, stojí za všechna ta desetiletí práce,uvedl pro NASA hlavní výzkumník InSight Bruce Banerdt. Při měření rotace vědci využili přístroj RISE (Rotation and Interior Structure Experiment), který využívají rádiové vlny. Přístroje se dostaly na Mars již dříve, ale až sonda InSight dostala vylepšení v podobě antén v rámci sítě NASA Deep Space Network. Ty poskytly pětkrát lepší měření než kdy dříve.


Data z přístroje RISE byla také použita pro měření marsovského jádra. Na základě nich vědci zjistili, že má jádro poloměr přibližně 1 835 kilometrů. Údaj poté porovnali s předchozími dvěma měřeními ze seismometru z kosmické lodi. Na základě všech tří měření odhadují, že poloměr jádra se pohybuje mezi 1 790 až 1850 km.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze