NASA potvrdila prodloužení provozu ISS do roku 2030

NASA potvrdila prodloužení provozu ISS do roku 2030
Fotografie: NASA
  • Úřad prezidenta a vlády v USA potvrdil prodloužení provozu ISS
  • Spojené státy jsou nepřetržitě na oběžné dráze již 20 let
  • Na ISS se provádějí důležité výzkumy, které nejsou na Zemi možné

Administrátor NASA Bill Nelson oznámil poslední den loňského roku, že provoz Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) bude prodloužen do roku 2030. Závazek potvrdil úřad prezidenta a vlády v USA. ISS bude i nadále spolupracovat s mezinárodními partnery, jako je Evropská kosmická agentura (ESA), Japan Aerospace Exploration (JAXA), Canadian Space Agency (CSA) a Státní vesmírná korporace Roskosmos sídlící v Rusku.


Mezinárodní vesmírná stanice je majákem mírové mezinárodní vědecké spolupráce a za více než 20 let přinesla obrovský vědecký, vzdělávací a technologický rozvoj ve prospěch lidstva,“ řekl Nelson. „Pokračující účast Spojených států na ISS posílí inovace a konkurenceschopnost, stejně jako posílí výzkum a technologie,uvedl pro NASA.

Posledních 20 let Spojené státy udržují nepřetržitou lidskou přítomnost na oběžné dráze Země, kde testují nové technologie a provádějí vědecké výzkumy, které nejsou na Zemi proveditelné. Mikrogravitační laboratoř provedla na 3 000 výzkumů od více než 4 200 výzkumníků z celého světa. Prodloužení provozu tak může pomoci pokroku v bádání.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze