NASA představila 10 astronautů Artemis, kteří úspěšně dokončili výcvik

NASA představila 10 astronautů Artemis, kteří úspěšně dokončili výcvik
Fotografie: NASA
  • Kromě 10 astronautů NASA podstoupili základní výcvik i dva astronauti ze Spojených arabských emirátů
  • Všichni jsou nyní připraveni na lety do vesmíru, pobyt na ISS i na mise Artemis

Dnes odpoledne NASA představila další generaci kandidátů na astronauty Artemis. Celkem 12 astronautů úspěšně absolvovalo dvouletý výcvik a nyní jsou způsobilí pro lety do vesmíru, včetně práce na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Kromě 10 astronautů NASA se výcviku zúčastnili i dva astronauti Spojených arabských emirátů z vesmírného střediska Mohammeda Bin Rashida. Astronauti byli podle popisu NASA vybráni v prosinci roku 2021 a od té doby byli součástí základního výcviku, včetně příprav na mise Artemis a případně i na Mars.

Kandidáti na astronauty NASA jsou:

  • Nicole Ayers: vystudovala Akademii letectva USA a později získala ještě magisterský titul z výpočetní a aplikované matematiky. Má nalétáno více jak 200 bojových hodin a více jak 1 400 hodin na cvičném letounu T-38 a stíhačce F-22.

  • Marcos Berríos: dříve pracoval jako letecký inženýr a jako pilot bojového pátracího a záchranného vrtulníku pro California Air National Guard. Má za sebou více jak 110 bojových misí a celkově nalétáno 1 400 hodin na více jak 20 typech letadel.

  • Chris Birch: Vystudovala matematiku, biochemii a molekulární biofyziku. Později získala doktorát z biologického inženýrství. Následně se ale začala věnovat dráhové cyklistice, kdy byla součástí Americkém národním týmu.

  • Deniz Burnham: bývalá stážistka v Ames Research Center NASA, která má magisterský titul ze strojního inženýrství. Řídila více jak 10 let vrtné projekty na ropných plošinách. Sloužila také jako rezerva Amerického námořnictva.

  • Luke Delaney: tento námořní letec získal titul z mechanického a leteckého inženýrství. Vedl bojové mise na podporu Operace trvalá svoboda (Operation Enduring Freedom). Nalétáno má téměř 4 000 hodin na 48 různých modelech letadel.

  • Andre Douglas: vystudoval strojírenství, námořní architekturu, námořní inženýrství, elektrotechniku a počítačové inženýrství a má také doktorát ze systémového inženýrství. Dříve sloužil pro Americkou pobřežní stráž a byl také vedoucím laboratoře pro aplikovanou fyziku, kde pracoval i na projektech NASA.

  • Jack Hathaway: tento velitel Amerického námořnictva má nalétáno více jak 2 500 hodin na 30 typech letadel a odlétal 39 bojových misí. Získal také medaili za zásluhy a obranu.

  • Anil Menon: podplukovník Amerického letectva, který byl prvním leteckých chirurgem SpaceX, kdy pomáhal vypustit první astronauty při misi NASA SpaceX Demo-2. Absolvoval více jak 100 bojových letů ve stíhačce F-15.

  • Christopher Williams: získal doktorát z fyziky. Pracoval jako lékařský fyzik na oddělení radiační onkologie a pracoval na výzkumu vývoji technik pro léčbu rakoviny.

  • Jessica Wittner: nadporučík v Americkém námořnictvu a stále je aktivní jako námořní letec a zkušební pilot. Získala magisterský titul v oboru leteckého inženýrství.


Zbývající dva astronauti Spojených arabských emirátů jsou Nora AlMatrooshi, která se stala první arabskou astronautkou a Mohammed AlMulla, který v pouhých 19 letech získal licenci komerčního pilota a stal se tak nejmladším pilotem pro dubajskou policii. „Všichni kandidáti na astronauty absolvovali výcvik ve výstupech do vesmíru, robotice, systémech vesmírných stanic, znalost tryskových letounů T-38 a ruského jazyka,“ uvedla NASA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze