NASA vybírá další třídu astronautů. Co všechno musí kandidáti splňovat?

NASA vybírá další třídu astronautů. Co všechno musí kandidáti splňovat?
Fotografie: NASA
  • Američtí občané se mohou přihlásit až do 2. dubna
  • Musejí však splňovat přísné požadavky, aby se mohli stát astronauty
  • Vybraní jedinci podstoupí dvouletý výcvik, aby byli připraveni na lety do vesmíru

NASA včera představila 10 nových kandidátů na astronauty, kteří úspěšně absolvovali dvouletý výcvik a nyní jsou připraveni na cesty do vesmíru, včetně připravovaného pobytu na Měsíci. Jen co se však noví budoucí astronauti představili, NASA už vyhlásila otevření nových žádostí. Američtí občané se tak mohou hlásit na tuto pozici až do 2. dubna tohoto roku.

Splnění požadavků však není snadné. Kromě toho, že musíte mít americké občanství, musíte mít magisterský titul v oboru STEM (věda, technika, technologie a matematika). Další podmínkou jsou tři roky odborné praxe, nebo 1 000 nalétaných hodin a z toho alespoň 850 hodin ve vysoce výkonných proudových letadlech. Kromě toho je také nutností mít dobrou fyzickou průpravu, kterou budou kandidáti pro výcvik potřebovat.

Zajímavostí je, že NASA nemá žádné věkové omezení. Na svých webových stránkách pouze uvádí, že průměrný věk předchozích astronautů je 34 let a v minulosti byli vybráni kandidáti v rozmezí 26 až 46 let. Nově vybraní uchazeči pak budou pobírat ročně více jak 150 000 dolarů (3,5 milionu korun).


Stejně jako nejnovější třída kandidátů na astronauty, i tato skupina bude podstupovat výcvik, který bude trvat dva roky. Budou se učit pracovat na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) a základním technickým opravám nejrůznějších systémů. Naučí se pracovat se skafandry a připraví se na výstupy i lety do vesmíru. Neméně důležité bude také zaškolení pro budoucí mise Artemis, kdy budou astronauti pobývat na Měsíci dlouhodobě. Stejně tak se již chystají na mise na Mars.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze