Pro mise Artemis chce NASA více jak jednu základnu

Pro mise Artemis chce NASA více jak jednu základnu
Fotografie: NASA
  • Je to jediné řešení, jak dostat více lidí na povrch Měsíce najednou
  • Pro zefektivnění průzkumu chce spolupracovat i s dalšími agenturami
  • První základna se však začne stavět až při misích Artemis 7, 8 a 9

NASA plánuje vrátit astronauty na Měsíc už v roce 2025 a následně začít na jeho povrchu stavět měsíční základnu. A zatím to vypadá, že nezůstane pouze u jedné, ale bude jich stavět několik. Přidružený administrátor NASA Jim Free na 38. vesmírném sympoziu podle space.com uvedl, že mohou být na Měsíci dvě až tři místa, kde budou moci astronauti pobývat, a to i z důvodu, aby měli kde trávit čas, pokud by došlo k odkladu letu.

Základní tábor Artemis je naplánovaný na měsíčním jižním pólu, kde NASA vybrala několik míst, na nichž by mohl vzniknout. Tato oblast byla vybrána záměrně, jelikož na zastíněné části Měsíce je vodní led, který by se dal využít. Základna by pak mohla pojmout čtyři astronauty po dobu jednoho týdne. Bude zde i lunární rover a mobilní dům, který umožní posádce se přesouvat na různá místa až po dobu 45 dní. Lunární terénní vozidlo bude podle NASA moci být otevřené i beztlakové. To bude znamenat, že astronauti se v něm budou moci pohybovat i v běžném oblečení namísto skafandrů a ty obléct pouze pro výstup na povrch.

NASA však plánuje spolupracovat i s dalšími agenturami, a tak bude nejlepší, pokud se měsíčních základen postaví více. „Můžeme mít dvě nebo tři místa, kam bychom mohli jít, což pomůže naší vědecké rozmanitosti, protože důvod, proč děláme Artemis, je především pro vědu," řekl Free, ale dodal, že v dohledné době se neplánuje budovat další než již chystanou základnu.


Trvalá základna zatím v nedohlednu

Veškeré tyto úvahy jsou ještě velmi daleko a mohou se měnit. Před agenturou je teprve druhá mise Artemis, která bude sice již provedena s posádkou, ale nepřistane na Měsíci. To se plánuje až v roce 2025, kdy astronauti na měsíčním povrchu přistanou, ale zůstanou jen necelý týden, kdy budou shromažďovat informace a sbírat vzorky. Následně by se měl přivézt rover a teprve poté se bude pracovat na výstavbě trvalé základy, což je odhadováno na mise Artemis 7, 8 a 9.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze