Dnes vzlétne raketa Blue Origin s šestičlennou posádkou do vesmíru

Dnes vzlétne raketa Blue Origin s šestičlennou posádkou do vesmíru
Fotografie: Blue Origin
  • Start je naplánována na 15:30 SELČ
  • Raketa vynese posádku na okraj vesmíru po téměř dvou letech

Dnes v 15:30 středoevropského času odstartuje raketa společnosti Blue Origin a po téměř dvou letech vynese do vesmíru šestičlennou posádku. Ta bude v raketě New Shaperd vynesena na okraj vesmíru, kde zažije několik minut beztíže a poté se za pomoci padáků vrátí zpět na Zemi. Dnešní let bude celkově sedmým s lidskou posádkou. Živé vysílání zahájí společnost přibližně 40 minut před startem na svých webových stránkách.

Posádku tvoří Mason Angel, Sylvain Chiron, Kenneth L. Hess, Carol Schaller, Gopi Thotakura a Ed Dwight, který byl v roce 1961 vybrán jako první kandidát na astronauta černé pleti. Do vesmíru se však nakonec nepodíval. Jeho místo v raketě bylo podle space.com zaplaceno nadací Jaison and Jamie Robinson Foundation a neziskovou organizací Space for Humanity, která je zaměřená na zpřístupnění vesmíru pro celé lidstvo.


Dlouhé čekání na další komerční let zapříčinila anomálie, která se udála v září roku 2022, kdy při bezposádkovém letu došlo ke zničení nosné rakety. Ačkoliv kapsle byla včas odpojena a užitečné zatížení přistálo na zemi bez poškození, společnost musela celou situaci prověřit a následně provést opatření, aby se situace neopakovala.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze