NASA vybrala tři společnosti pro projekt komerčních vesmírných stanic

NASA vybrala tři společnosti pro projekt komerčních vesmírných stanic
Fotografie: NASA
  • NASA rozdělí mezi tři vybrané společnosti 9,5 miliardy korun
  • Snaží se o nepřetržitou přítomnost Američanů ve vesmíru
  • Cílem je vesmírná stanice pro státní i soukromý sektor

NASA podepsala dohodu se třemi americkými společnostmi, které budou navrhovat nové projekty vesmírných stanic a komerčních destinací ve vesmíru. Celková výše dohody (Space Act Agreements) činí necelých 9,5 miliardy korun (415,6 milionu dolarů). Částka bude rozdělena mezi jednotlivé společnosti. Názvy společností, které budou pracovat na projektech, jsou Blue Origin of Kent (rozpočet necelé 3 miliardy korun), Nanoracks LLC z Houstonu (rozpočet 3,6 miliardy korun) a Northrop Grumman Systems Coproration z Virginie (rozpočet 2,8 miliardy korun).

NASA se snaží zajistit nepřetržitou přítomnost Američanů na nízké oběžné dráze Země v Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) a chce vyzkoušet i další platformy. Dohoda tímto podpoří vývoj nezávislých komerčních vesmírných stanic, které budou k dispozici zákazníkům jak ze státního, tak ze soukromého sektoru.

Na základě naší úspěšné iniciativy vůči partnerům v soukromém průmyslu, při doručování nákladu a nyní i astronautů NASA na ISS, NASA opět povede cestu ke komercializaci vesmírných aktivit,“ řekl administrátor NASA Bill Nelson. „Spolupracujeme s americkými společnostmi na vývoji vesmírných destinací, které budou moci lidé navštěvovat, žít na nich a pracovat,“ dodal.


Rozvoj komerčních destinací na nízké oběžné dráze Země chce NASA z důvodu, aby na ní vytvořila robustní ekonomiku, včetně komerčních aktivit a soukromých misí astronautů na vesmírnou stanici. NASA dále odhaduje, že pro tyto účely bude potřeba nepřetržité ubytování pro nejméně dva členy posádky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze