Blue Origin pracuje na komerční vesmírné stanici Orbital Reef

Blue Origin pracuje na komerční vesmírné stanici Orbital Reef
Fotografie: Blue Origin
  • Společnost byla vybrána NASA v rámci dohody Space Act Agreement
  • Blue Origin otestoval systémy pro recyklaci vody a vzduchu
  • Provoz ISS bude ukončen v roce 2030 a do té doby NASA potřebuje novou stanici

Společnost Blue Origin byla v roce 2021 vybrána agenturou NASA v rámci dohody Space Act Agreement, aby navrhla a vytvořila materiály a systémy pro čištění, regeneraci a skladování vzduchu a vody – nejdůležitější věci pro lidské vesmírné lety. Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) bude fungovat do roku 2030 a do té doby bude potřeba vytvořit na oběžné dráze novou vesmírnou stanici, kde budou moci astronauti pracovat v mikrogravitaci. Kromě vesmírných agentur by měla být stanice dostupná i pro komerční účely.

Komerční stanice ponese podle popisu společnosti název Orbital Reef a bude umístěna na nízké oběžné dráze přibližně 400 km nad Zemí. Na stanici se bude podílet více komerčních společností, kdy každá bude pracovat na svém projektu. NASA v poslední aktualizaci uvedla, že Blue Origin dokončil milníky testování pro systémy podpory, které budou na nové vesmírné stanici.

Tyto milníky jsou zásadní pro zajištění toho, že komerční destinace může podporovat lidský život, takže astronauti NASA mohou mít i nadále přístup na nízkou oběžnou dráhu Země, aby mohli provádět důležitý vědecký výzkum v jedinečném prostředí mikrogravitace,“ uvedla manažerka NASA pro rozvojový program pro komerční nízkou oběžnou dráhu Angela Hart. Vodu i vzduch je potřeba zajistit na oběžné dráze jako prioritu. Na ISS funguje systém, který recykluje většinu vody a kyslíku, který je vyprodukován astronauty. Tím se tak významně snižuje nutnost dovozu ze Země.


Orbital Reef bude mít podobný systém, který bude schopný odstraňovat nečistoty z vody i vzduchu. Společnost otestovala několik částí systému, mezi něž patřil test stopových kontaminantů, test oxidace kontaminantů vody a test regenerace vody z moči. Orbital Reef ale není jedinou komerční stanicí, kterou NASA finančně podporuje. Na vesmírné stanici pracuje i Axiom Space, nebo startup Vast.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze