Satelit od ESA by měl dnes řízeně vstoupit do atmosféry

Satelit od ESA by měl dnes řízeně vstoupit do atmosféry
Fotografie: ESA
  • Asistovaný návrat byl rozdělen do čtyř fází a všechny již byly úspěšně provedeny
  • Satelit váží 1 360 kg a přibližně 20 % z něj dopadne na Zemi
  • Přesný čas dopadu zatím není možné určit

Satelit Aeolus od Evropské kosmické agentury (ESA) by měl dnes vstoupit do atmosféry a téměř celý shořet. Jelikož se očekává, že asi 20 % z něho přežije průlet, rozhodla se ESA vyzkoušet úplně poprvé plánovaný sestup pomocí zbytků pohonné hmoty a navést tak satelit do oceánu, co nejdále od pevniny. Pokud se to podaří, bude moci být stejný postup využit při dalším vesmírném odpadu, který doposud na Zemi padá neřízeně.

Podle popisu ESA, je asistovaný návrat do atmosféry rozdělen do čtyř hlavních fází, kdy pozemní tým postupně snižuje jeho výšku a směřuje ho do oceánu. Podle posledních aktualizací proběhly všechny fáze úspěšně a satelit se nyní nachází níže jak 160 km nad Zemí a neustále klesá. Jakmile vstoupí do atmosféry, většina z něj shoří, avšak z 1 360kilového satelitu některé kusy proletí a dopadnou na Zemi.

Aktuálně ještě není možné přesně určit, v jakou dobu satelit dopadne. Hlavní dispečink ESA z Německa však poskytuje živé aktualizace, z nichž vyplývá, že se tak stane pravděpodobně ještě dnes. Celá mise bude ukončena až ve chvíli, kdy pozemní tým bude mít potvrzeno, kam trosky satelitu dopadly.


Vesmírný odpad

Asistovaný návrat do atmosféry má čím dál větší smysl, jelikož na oběžnou dráhu toho lidstvo vypouští stále více. Pokud se jedná o menší satelity, kompletně shoří v atmosféře, ale z velkých objektů, zejména z nosných raket, zůstávají kusy, které se nekontrolovatelně zřítí na Zemi. Většinou dopadnou do vody, ale nemusí to být pravidlem. „Dnes máme ve vesmíru 10 000 kosmických lodí, z nichž 2 000 není funkčních. Pokud jde o hmotnost, mluvíme o 11 000 tunách,“ uvedl podle space.com vedoucí kanceláře ESA pro vesmírný odpad Holger Krag na tiskové konferenci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze