Satelit od ESA míří k Zemi. Asi 20 % z něj přežije průlet atmosférou

Satelit od ESA míří k Zemi. Asi 20 % z něj přežije průlet atmosférou
Fotografie: ESA
  • Agentura se pokusí satelit nasměrovat tak, aby trosky dopadly do oceánu, co nejdále od břehu
  • Pomocí zbytků paliva jej budou postupně manévrovat na bezpečné místo
  • Pokud se asistovaný návrat podaří, riziko, že trosky někoho zasáhnout, bude minimální

Satelit Aeolus Evropské kosmické agentury (ESA) došel ke konci své životnosti a nyní každý den klesá směrem k Zemi. Ačkoliv většina z něj shoří v atmosféře, ESA chce ještě před vstupem do atmosféry satelit nasměrovat tak, aby jeho zbytky nezasáhly obydlenou oblast. Podle spacenews.com by měla družice dopadnout na Zemi na konci července.

Satelit obíhal Zemi ve výšce 320 km a každý den se nyní jeho výška snižuje. Původně byl navržen tak, aby po ukončení životnosti neřízeně vlétl do atmosféry. ESA však chce vyzkoušet asistovaný návrat, který spočívá v tom, že sondu pomocí zbývajícího paliva navede do míst, kde případné části, které neshoří v atmosféře, nikoho neohrozí. „Tento asistovaný pokus o návrat jde nad rámec bezpečnostních předpisů pro misi, která byla naplánována a navržena na konci 90. let,“ uvedl vedoucí kanceláře ESA pro vesmírný odpad Tim Flohrer.

Pro bezpečný sestup je naplánováno několik manévrů, které bude postupně vykonávat pozemní tým v různých výškách. První je naplánován na 24. července, kdy se satelit bude nacházet ve výšce 280 km a následně pak 27. července proběhne druhý manévr, kdy se jeho výška sníží na 150 km. Poslední nasměrování je naplánováno na 28. července, kdy se družice ocitne ve výšce 120 km nad Zemí a do několika hodin by měla vstoupit do atmosféry.


Aeolus začne hořet ve výšce okolo 80 km a ESA odhaduje, že by některé kusy mohly prolétnout a dosáhnout zemského povrchu. Z toho důvodu se rozhodla vyzkoušet asistovaný návrat, který pokud se podaří, sníží riziko zásahu trosek na minimum. Tým bude satelit směrovat tak, aby dopadající trosky, jejichž váha je odhadována na 300 kg, dopadly do oceánu, co nejdále od pevniny. „Jsme přesvědčeni, že můžeme uspět s tímto průkopnickým úsilím, které nastaví nový standard pro vesmírnou bezpečnost a udržitelnost nyní i v budoucnu,“ uvedl manažer mise Aeolus Tommaso Parrinello.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze