Satelit od ESA se podařilo úspěšně navést do Atlantického oceánu

Satelit od ESA se podařilo úspěšně navést do Atlantického oceánu
Fotografie: ESA
  • Aeolus vstoupil do atmosféry 28. července v 21:00 SELČ
  • Pozemní tým ho několika manévry nasměroval nad oceán, kam dopadly trosky
  • Do roku 2030 chce ESA snížit vesmírný odpad na nulu

Evropská kosmická agentura (ESA) se před několika dny pokusila o první asistovaný návrat vyřazeného satelitu a navádění dopadlo úspěšně. Satelit Aeolus vstoupil do atmosféry 28. července přibližně v 21:00 středoevropského času nad Antarktidou. Vstupu do atmosféry předcházelo několik manévrů, které postupně snížily výšku satelitu z 320 km na 120 km a později vstoupil do atmosféry v místě, kde neshořelé kusy dopadly do Atlantického oceánu.

Družice, které jsou v dnešní době vypouštěny prakticky každý den, jsou již navrhnuty tak, aby při ukončení jejich mise zcela shořely při průletu atmosférou. Aeolus byl ale navržen v 90. letech minulého století a v té době žádné takové podmínky nebyly stanoveny. Po jeho životnosti tak měl vstoupit neřízeně do atmosféry. Podle ESA padají kusy z raket a satelitů, které neshoří v atmosféře, přibližně jednou týdně, ale pravděpodobnost, že zasáhnout obydlenou či neobydlenou oblast, je velmi malá. Prakticky všechny kusy končí v oceánech.

I přesto se ESA rozhodla, že vyzkouší satelit nasměrovat tak, aby byl dopad do oceánu jistotou a riziko při dopadu trosek snížila prakticky na nulu. Pomocí zbývajícího paliva navrhl tým několik manévrů, které dostaly satelit na místo bezpečného sestupu. „Týmy dosáhly něčeho pozoruhodného. Tyto manévry byly složité a Aeolus nebyl navržen tak, aby je provedl a vždy existovala možnost, že tento první pokus o asistovaný návrat nemusí fungovat,“ uvedl provozní ředitel ESA Rolf Desing.


Vesmírný odpad je problém

ESA se zavázala do roku 2030 mít veškeré své mise „debris neutral“, tedy aby trosky z kosmických lodí a raket, nedopadaly na Zemi vůbec a veškeré kusy byly buď obnovitelné, nebo zcela shořely v atmosféře. Stalo se tak i na základě neustále stoupajícího vesmírného odpadu, kterého jsou na oběžné dráze tuny a mohou ohrožovat jak fungující satelity, tak lidi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze