Další státy se zavázaly k tomu, že již nebudou používat protidružicové zbraně

Další státy se zavázaly k tomu, že již nebudou používat protidružicové zbraně
Fotografie: NASA
  • Se zákazem ASAT přišly minulý rok Spojené státy, ke kterým se následně přidalo 9 států
  • Nyní se připojilo Nizozemsko, Rakousko a Itálie
  • Protidružicové testy způsobují na oběžné dráze tisíce trosek, které ohrožují mise

ASAT (Anti-satellite weapons) je zkratka pro protidružicové zbraně, které dokáží ze Země trefit družici na oběžné dráze a zničit ji. V případě, že jde o družici vyřazenou z provozu, se může zdát toto řešení jako dobré, ale opak je pravdou. Zničení způsobí tisíce větších i menších úlomků, které zůstávají na oběžné dráze a ohrožují další funkční satelity, včetně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Důkazem toho je Ruskem provedený test ASAT, které v roce 2021 zničilo svůj vlastní satelit a jeho trosky ohrozily satelity Starlink a astronauti pobývající na ISS se museli ukrýt do kosmické lodi před jejich průletem.

Minulý rok viceprezidentka Kamala Harrisová oznámila, že Spojené státy tyto testy zakážou a nebudou je již provádět. Od té doby se podle spacepolicyonline.com k USA přidalo celkem 9 států – Kanada, Nový Zéland, Japonsko, Německo, Spojené království, Jižní Korea, Austrálie, Švýcarsko a Francie. Nyní se k zákazu připojily další evropské státy – Nizozemsko, Rakousko a Itálie. Aktuálně je tedy 13 států, které se zavázaly k tomu, že nebudou na oběžné dráze zbytečně vytvářet další odpad, který by mohl ohrozit aktuální i budoucí mise.

Vesmírný odpad bude potřeba vyřešit co nejdříve

Secure World Foundation blahopřeje Nizozemsku, Rakousku a Itálii k tomu, že se staly 11., 12. a 13. zemí, které se zavázaly neprovádět destruktivní testy protidružicových střel s přímým výstupem. Je to skvělý krok vpřed v ochraně vesmírného prostředí pro všechny,uvedla nadace Secure World, která se zaobírá udržitelným a mírovým využíváním vesmíru. Podle ní mohou trosky vytvořené testy ASAT zůstat na oběžné dráze až desetiletí a doposud bylo vytvořeno necelých 7 000 sledovaných kusů, z nichž je téměř 3 500 stále na oběžné dráze.


Vesmírná pravidla začínají být velkým tématem pro většinu států, které vypouštějí rakety, satelity či astronauty. Každý vesmírný odpad může být problém, a to i pro samotnou zemi, která jej vytvořila. Kromě toho neustále zvyšující se počet satelitů i obíhajících trosek kolem Země ztěžuje pozorování oblohy pozemním observatořím i Hubbleově teleskopu, který je na oběžné dráze. NASA tak nedávno uvedla, že chce zavést nová vesmírná pravidla, která byla vytvořena v 60. letech minulého století a jsou již zastaralá.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze