Raketa Starship odstartovala! Ačkoliv let nebyl dokončen, je co slavit

Raketa Starship odstartovala! Ačkoliv let nebyl dokončen, je co slavit
Fotografie: SpaceX
  • Raketa odstartovala tři minuty po druhé hodině odpolední
  • Všech 33 motorů bezchybně fungovalo až do oddělení druhého stupně
  • Super heavy vybuchla před dopadem do oceánu a horní stupeň byl ztracen osm minut po startu

Dnes po druhé hodině odpolední, přesněji ve 14:03 středoevropského času, byl zahájen druhý testovací let největší a nejsilnější rakety, kterou lidstvo dokázalo postavit – Starship. Těsně před startem byl odpočet při T-40 sekundách pozastaven pro poslední kontrolu systémů a po několika minutách se opět odpočet spustil. Při startu se zapálilo všech 33 motorů Raptor a raketa vysoká 121 metrů se zvedla ze země a na rozdíl od prvního testovacího letu všechny motory perfektně pracovaly. Nejspíše také dobře zafungovala i nová odpalovací rampa, která byla vylepšena o vodní chlazení.

Dvě minuty a 41 sekund po startu se zapálily motory horního stupně Starship, který se následně po několika sekundách oddělil od nosné rakety Super Heavy a pokračoval na transatmosférickou dráhu. Super Heavy se podle plánu začal otáčet, aby začal klesat zpět k zemi, došlo ale k anomálii a 3 minuty a 20 sekund po startu došlo k výbuchu. Trosky dopadly do oceánu asi po pěti minutách a následně dojde k jejich vytažení z vody.

Ačkoliv přistání Super Heavy nedopadlo podle plánu, pro SpaceX to představuje úspěch, jelikož během letu fungovaly všechny motory Raptor, což byl problém u předchozího letu, kdy motory postupně vypadávaly. SpaceX díky této zkoušce získal také obrovské množství dat, která pomohou vylepšit další letové testy. Jak dlouho si budeme muset na další let počkat se nedá nyní odhadnout, jelikož vše bude opět vyšetřovat Federální úřad pro letectví (FAA), který vyšetřoval i předchozí výbuch.


Osm minut a pět sekund po startu se vypnuly všechny motory Starship, jelikož se raketa dostala do potřebné výšky a měla pokračovat dále v obletu Země. K vypnutí motorů došlo o něco dříve, než uvedla společnost v popisu mise, a ačkoliv se nejdříve čekalo na obnovení signálu, následně bylo jisté, že byl ztracen i horní stupeň rakety. I přesto, že byla raketa Starship ztracena, je zřejmé, že tento let posunul vesmírné lety zase o něco dále. SpaceX nyní bude zjišťovat, kam přesně Starship do vody dopadla a následně ji vytáhne, aby mohla být určena přesná příčina předčasně ukončené mise.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze