Mzd: nedůvěra v očkování může vést k návratu některých vážných nemocí

Mzd: nedůvěra v očkování může vést k návratu některých vážných nemocí
Fotografie: unsplash.com
  • V Česku je proočkovanost okolo 95 %
  • Je důležité občany informovat o rizicích očkování
  • Z veřejného zdravotního pojištění by mělo být dostupných více vakcín

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek uvedl, že nedůvěra v očkování může vést k návratu některých vážných nemocí. V České republice je proočkovanost vysoká, drží se okolo 95 %. Zatímco v jiných zemích Evropské unie se proočkovanost pohybuje pod 70 %. Vlastimil Válek tuto skutečnost sdělil ČTK na mezinárodní odborné konference na téma vakcinace pořádané u příležitosti českého předsednictví Radě EU.

Opětovné vybudování důvěry v očkování nebude zvláště po pandemii koronaviru jednoduché. „Některé nemoci úplně nezmizely. My jsme je jen očkováním dostali pod kontrolu. Pokud přestane vysoký zájem o povinné očkování u dětí, může se problém vrátit s velkou silou,“ uvedl Vlastimil Válek. Podle něj je velice důležité mluvit také o rizicích očkování. „Neexistuje totiž žádný lék, který by neměl vedlejší účinky,“ dodal.


Také je potřeba informovat všechny o vakcínách a mít pro lidi z veřejného zdravotního pojištění dostupných více typů vakcín, aby si sami mohli zvolit tu, kterou chtějí. „Efekt důvěry v lék hraje velkou roli v úspěšnost léčbu. Pokud primárně nevěříte tomu, že léčba bude úspěšná, tak se i objektivně sníží její úspěšnost,“ dodal ministr zdravotnictví.

„Členské státy EU volají o posílení role Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) jako autority pro vydávání zdravotních doporučení. Rozhodování bude ale vždy vyhrazeno jednotlivým státům,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Podle jeho názoru budoucnost očkování záleží na odbourání co nejvíc drobných bariér, kvůli kterým se lidé nechtějí očkovat. Jedná se například o formy vakcín aplikovaných jinak než injekčně, ale do nosu nebo možnosti nechat se naočkovat v lékárnách.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze