Rizikové skupiny se mohou nově nechat preventivně naočkovat proti mpox

Rizikové skupiny se mohou nově nechat preventivně naočkovat proti mpox
Fotografie: unsplash.com
  • Jedná se konkrétně o osoby s rizikovým chováním, které jsou více ohrožené nákazou mpox
  • Do teď se mohli nechat naočkovat pouze pracovníci v profesionální expozici a osoby v epidemiologicky významném kontaktu
  • Očkování je dobrovolné, tím pádem není hrazeno ze zdravotního pojištění

Ministerstvo zdravotnictví v reakci na doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a expertního panelu Evropské komise a na základě vyhodnocení očkovacích strategií v zahraničí zpřístupňuje preventivní očkování proti mpox (dříve opičí neštovice) široké škále osob s vyšším rizikem nákazy. Očkování proti mpox je aktuálně mimo pracovníků v profesionální expozici a osobám v epidemiologicky významném kontaktu umožněno také osobám, které jsou dle hodnocení odborníků WHO a ECDC ve vyšším riziku nákazy a je vhodné jim z hlediska zajištění prevence před touto nákazou zajistit dostupnost očkování.


Jedná se konkrétně o osoby s rizikovým chováním, které jsou více ohrožené touto nákazou, tj. osoby mající sex s více sexuálními partnery, včetně osob poskytujících sexuální služby. Muže mající sex s muži (MSM) užívající Pre-Expoziční profylaxi (PrEP) HIV a osoby, u nichž bylo v posledních 6 měsících diagnostikováno pohlavně přenosné onemocnění a v neposlední řadě osoby žijící s partnerem, který je HIV pozitivní.

Vzhledem k tomu, že se nejedná o očkování povinné, nýbrž doporučené, a tedy dobrovolné, tj. spadající do skupiny očkování provedených na žádost fyzické osoby, není možné aplikaci očkovací látky (výkon) hradit z veřejného zdravotního pojištění. V tomto specifickém případě je však postup odlišný v tom, že osoba, které je očkování na základě splnění výše uvedených kritérií a zhodnocení rizik a benefitů tohoto očkování doporučeno, si hradí pouze samotný výkon, tj. aplikaci očkovací látky, nikoliv očkovací látku jako takovou.

Mpox se řadí mezi infekční onemocnění způsobené virem opičích neštovic. Jedná se o zoonotické onemocnění, což znamená, že se může šířit ze zvířat na člověka a mezi lidmi. Nejvíce se šíří mezi hlodavci a primáty. Opičí neštovice se běžně vyskytují ve střední a západní Africe.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze