Vybíráme nejlepší televizory zaměřené na zvukovou stránku

Vybíráme nejlepší televizory zaměřené na zvukovou stránku
Fotografie: Philips
  • V tomto výběru se podíváme na chytré televize, které dokáží zaujmout i zvukovým projevem
  • Vybrané modely zpravidla mají ve výbavě i subwoofer pro hutnější zvuk
  • Modely mají vždy otevřený operační systém a mnohdy i špičkový obraz

Prim u dnešních chytrých televizí hraje především velikost obrazu. Pomyslné „malé kino“ by měl doma rád kdekdo. Nároční uživatelé však hledí nejen na velikost a kvalitu obrazu, ale zajímá je i zvuk, který je zejména při konzumaci filmů či hraní her neméně důležitý. Jedním dechem je třeba dodat, že trend co nejtenčích televizí zvuku samozřejmě příliš nepřeje. Reproduktory jednoduše takřka není kam umístit. I přesto se však výrobci snaží a na trhu najdeme hned několik modelů, u nichž lze říci, že zvukem rozhodně potěší.

Vesměs má totiž náročnější uživatel zhruba tři možnosti, jak řešit zvuk u své televize. V prvé řadě pořídí kompletní AV reciever, kdy ozvučí pomocí několika reproduktorů a subwooferu celou místnost a pomyslně dotvoří pocit domácího kina v obýváku. Pro méně náročné jsou zde soundbary. Ty rovněž výrazně zvýší zvukový zážitek a současně nepotřebuji tolik prostoru. Třetí volbou je najít takovou televizi, která má již ve svém těle kvalitní audio sestavu. Například jde o více reproduktorů či již zmíněný subwoofer.


Vybíráme nejlepší televizory zaměřené na zvukovou stránku

TCL C935


Značka TCL je na českém trhu již velmi dobře zavedená a zpravidla ji nacházíme v nižších cenových kategoriích, avšak není to podmínka. Důkazem budiž modelová řada C935, která je pomyslnou vyšší třídou výrobce a dle toho je také vybavena. Počítat můžete kupříkladu s vysoké kvalitním QLED panelem s miniLED podsvícením. Díky tomu se můžete těšit na solidně syté barvy a kvalitní podaní černé. S kvalitním obrazem se dobře snoubí elegantní vzhled či minimalisticky řešený podstavec.

Zvukovou stránku mají na starost dva 15W reproduktory mířící k uživateli a bonusem je 30W subwoofer umístěný na zádech televize. Zvuk je o třídu lepší než na běžných televizích. Za mnohé vděčíme právě subwooferu, který se soustředí na hloubky a dává zvuku nezbytnou hutnost. Pakliže nejste extrémně nároční, je dosti možné, že vám zvuk z modelové řady C035 od TCL bude bohatě postačovat.

V další výbavě stojí za vypíchnutí moderní HDMI konektivita ve verzi 2.1. Naopak na USB 3.0 již musíte zapomenout. Spolehnout se můžete na zdařilý operační systém Google TV 11 umožňující instalaci aplikací, kterých je v obchodě dostatek. V 65" variantě vychází TCL C935 na zhruba 30 tisíc korun, což je sympatická cena, v jejíž souvislosti někoho zamrzí, že výrobce k televizi dodává velmi lacině vypadající ovladač.

Philips 65OLED937


Hned druhá dnes doporučená televize dokáže uspokojit skutečně náročné uživatele. Philips OLED 937 patří takřka k absolutní špičce a jak název napovídá, těšit se můžete na kvalitní OLED panel s dech beroucím podáním černých odstínů. Samotný obraz vylepšuje procesor P5 páté generace, ale také technologie Ambient Intelligence Picture Processing. Televizor umí inteligentně monitorovat osvětlení v místnosti a na základě toho korigovat kontrast i jas pro co nejlepší možný zážitek.

Přidanou hodnotou televize je specificky řešení stojan, do kterého je integrován poměrně masivní soundbar, tedy sestava několika reproduktorů. Konkrétně jde o sestavu 3.1.2 dávající dohromady 70W výkon, přičemž nechybí ani subwoofer. Výsledný zvuk je opravdu působivý a snese srovnání se střední třídou dnešních soundbarů.

Dostalo se i na bohatou konektivitu či systém Google TV 11, tedy to, co dělá dnešní televize chytrými a všestrannými. Za kvalitní obraz i zvuk v kombinaci s prémiovým vzhledem si Philips nechá řádně zaplatit. 65" variantu této modelové řady pořídíte za zhruba 62 tisíc korun.

Sony Bravia XR-65X95K


Svého zástupce mezi dobře hrajícími televizemi má i japonské Sony. Konkrétně jsme vybrali modely XR-65X96K, které se v prvé řadě chlubí příjemně moderním a přesto nijak extravagantním vzhledem. Vaše oči potěší kvalitní miniLED panel, jehož předností jsou kvalitní pozorovací úhly, věrné podání barev či vysoký jas. Televizi lze snadno sledovat i za slunných dní a stále uvidíte vše i při tmavých scénách.

Důraz na zvuk dává tušit celkově šestice reproduktorů se souhrnným výkonem 60 W, mezi kterými nechybí ani subwwofer. Sony si navíc dokáže pomyslně osahat své okolí a nastavit zvuk dle místnosti, ve které je televize umístěna. Výsledkem je velmi kvalitní zvukový projev, který snadno uspokojí i středně náročného uživatele.

Pochválit můžeme přehledný systém Android od Googlu i dobře řešené dálkové ovládání. Počítat můžete i alespoň se dvěma konektory HDMI 2.1 pro připojení herních konzolí nové generace. I špičková televize od Sony není dle očekávání levná a připravte se, že 65" verze vyjde na necelých 65 tisíc korun.

Samsung QN90C


Na zvukové stránce umí dobře zapracovat také jihokorejský Samsung, a to například v letošní řadě chytrých televizí QN90C. V 55" variantě model na českém trhu pořídíte za zhruba 55 tisíc korun, což už rozhodně není málo. Samsung se však cenu snaží kompenzovat opravdu bohatou výbavu. Displej je zajištěn Neo QLED technologií a moderním miniLED podsvícením. Praxe ukázala skvělou viditelnost a syté barvy za všech podmínek, a to i za za jasných slunečních dní. Příjemně potěší i kvalitní antireflexní vrstva televize.

Televize má reproduktory v sestavení 4.2.2 o celkovém výkonu 60 W. Zvuk je nejen hlasitý, ale i poměrně hutný s jistým důrazem na hloubky. Pokud nepatříte mezi velmi náročné posluchače, je dost možné, že vám reprodukce bude plně postačovat. Někomu se může hodit funkce automatické regulace hladiny zvuku dle hluku v okolí. Konektivity je zajištěna konektory HDMI 2.1, ale v případě USB Samsung verzi 3.0, která je rychlejší, ignoruje.

V chytrých televizích Samsung je operační systém Tizen. Po prvním zapnutí budete v ideálním případě vyzváni k instalaci aplikace Smart Switch do vašeho chytrého telefonu. Pomocí ní byste měli vše hravě zvládnout. Prostředí je přehledné a funguje velmi svižně a stabilně. Vše se točí kolem tenkého pruhu v prostřední části televize, odkud se dostanete ke všem klíčovým funkcím – vysílání, aplikacím či nastavení. I v obchodu s aplikacemi najdete vše potřebné, co by vás v multimediálním světě mohlo zajímat.

LG OLED65C21


Pakliže se vám zalíbila dokonalá černá OLED panelů, možná vás zaujme LG OLED65C21. Propracovaný obraz s vysokým jasem a sytými barvami uspokojí i náročnější diváky. O obraz se stará speciální procesor s podporou umělé inteligence. Ta má na starost nejen lepší podání objektů, ale například i upscaling obrazu s nižším rozlišením, než je 4K, kterým je televize vybavena.

V útrobách televize se nachází čtveřice reproduktorů v sestavě 2.2 o celkovém výkonu 40 W. To sice není nejvíce z dnešního výběru, ale rozhodně to stačí na solidní ozvučení. Navíc v případě LG úřaduje umělá inteligence také v případě zvuku a snaží se jej přetavit na prostorový zvuk 7.1.2, který by vás měl v místnosti pohltit a více vtáhnout do děje.

U televizí LG vás může mile překvapit přehledné prostředí webOS a především magický ovladač, kterým lze pohybovat vzdechem a tím posouvat kurzor v prostředí systému televize. Příjemně překvapit vás může i cena pod hranicí 34 tisíc korun za 65" variantu.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze