Nejširší letadlo světa podniklo 6. testovací let, který byl předčasně ukončen

Nejširší letadlo světa podniklo 6. testovací let, který byl předčasně ukončen
Fotografie: Stratolaunch
  • Dvoutrupové nosné letadlo ukončilo testovací let po 90 minutách
  • Společnost neuvedla přesné důvody předčasného ukončení
  • Nosné letadlo bude sloužit k vyslání nákladu na oběžnou dráhu

Firma Stratolaunch označuje své nosné letadlo za největší na světě. Přesnější pojmenování je však nejširší. Jedná se o dvoutrupové nosné letadlo nazývané Roc, které má dle space.com rozpětí křídel 117 metrů a podle výrobce se může dostat až do výše 10 700 metrů. Letoun je vybaven stejnými motory, jako využívá Boeing 747 a na pravém i levém křídle má hned tři. Letadlo má nahradit nosnou raketu a je schopné pojmout mezi dvěma trupy kosmické rakety s nákladem až o váze 275 tun. Letoun může pilotovat tříčlenná posádka. Tento způsob dopravy na oběžnou dráhu by měl být do budoucna levnější, než jsou nyní starty raket.

Letadlo odstartovalo na svůj šestý zkušební let minulý čtvrtek z kalifornské pouště Mojave. Testovací let však nebyl dokončen. „Během testovacího programu tým narazil na výsledky, které rozhodly, že nesplní celý soubor testovacích cílů,uvedla společnost. Tým se tak rozhodl přistát, zkontrolovat data a připravit letoun na další let. Testovací let měl trvat 3,5 hodiny, ale po 90 minutách letadlo dosedlo zpět na zem. Společnost neuvedla, kvůli čemu se rozhodla přistát předčasně.


Tuto letovou zkušenost využijeme při dokončení testování v nadcházejících měsících a přípravě na testovací lety Talon–A,“ uvedl výkonný ředitel a prezident společnosti Stratolaunch Dr. Zachary Krevor. Společnost doufá, že začne létat pro zákazníky již v příštím roce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze