Němci naučili letadlo přistávat samo. Skutečně samo

1
Němci naučili letadlo přistávat samo. Skutečně samo
  • Software umí přistát s letadlem i bez asistence letiště
  • Stačí mu na to dvojice kamer
  • Využití najde zejména v menších letadlech

Tým německých vědců na Technické Univerzitě v Mnichově sestrojil systém, který – jak ukazují záběry níže – dokáže s letadlem přistát bez asistence pilota, který byl po celou dobu pouze v roli pasažéra.

Možná si říkáte, že přeci o žádnou novinku nejde, protože dnešní dopravní letadla dokáží také přistávat sama. To je pravda, ale tento sytém není plně autonomní. Vyžaduje totiž podporu letiště, které musí umět Instrument Landing System (ILS). To je systém rádiových signálů, ze kterého autopilot vyčte, v jaké pozici se nachází vůči přistávací dráze. Není pak i za špatné viditelnosti problém letadlo srovnat a klesat s ním na runway. V žádném případě se tak nejedná o autonomní systém, ale spíše o „letadlo na dálkové ovládání“.

Cílem vědců z Mnichova bylo zbavit se závislosti na této technologii, protože jsou jí obvykle vybavena jen velká letadla a velká letiště. Jak tedy letadlo pozná, kde má přistát? Systém GPS ještě není natolik přesný, aby to bylo možné jen za pomocí jej. A tak letadlo dostane „oči“, respektive pár kamer – jednu pro viditelné spektrum a druhou infračervenou.

Od projektu si jeho autoři slibují, že rozšíří možnosti pro malá letadla, která často nemohla přistávat kvůli špatné viditelnosti. V úvahu připadá také použití u velkých dopravních letadel jako záloha ILS. Tak jako tak čeká novinku ještě dlouhý schvalovací proces.

Diskuze ke článku
Řezňýk
A až se v tom pár lidí rozmrdá na kaši, tak vyjde najevo, že to programoval pákistánský brigádník s platem 5 éček na hodinu. LOL.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze