Vyřazené baterie z ISS mířily původně na Německo. Kam ale nakonec dopadly?

Vyřazené baterie z ISS mířily původně na Německo. Kam ale nakonec dopadly?
Fotografie: NASA
  • Vesmírný odpad vstoupil do atmosféry nad Tichým oceánem
  • Baterie vážily 2,6 tun a pravděpodobně shořely celé v atmosféře
  • I kdyby však došlo k průletu nad obydlenou oblastí, nepředstavovaly by riziko

Z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) bylo 11. ledna 2021 uvolněno celkem devět baterií o hmotnosti 2,6 metrických tun. Evropská kosmická agentura (ESA) zveřejnila trajektorii a předběžné místo vstupu do atmosféry a tím i možné dopady neshořelého vesmírného odpadu. Původně se tak očekávalo, že by zbytky baterií mohly dopadnout blízko České republiky – přesněji v Německu.

Baterie ale nakonec Německo bez povšimnutí přelétly a stejně jako většina vesmírného odpadu shořely v atmosféře nad Tichým oceánem. Podle eusst.eu odpad vstoupil do zemské atmosféry v pátek po 20. hodině středoevropského času a kompletně shořel. I kdyby nedošlo k úplnému shoření, dopadly by kusy materiálu do oceánu, aniž by kohokoliv ohrozily.

Baterie byly podle earthsky.org vyhozeny poté, co v roce 2020 na ISS dovezla japonská zásobovací kosmická loď nové lithium-iontové baterie a tyto původní nikl-vodíkové byly následně odhozeny. Celá sestava pak přes tři roky obíhala Zemi, než 8. března shořela v atmosféře. I kdyby však odpad opravdu ukončil svoji cestu nad Německem, nepředstavoval by prakticky žádné riziko pro obyvatele. Vždy je ale větší odpad při návratu do atmosféry sledován, aby mohlo být případně vydáno varování.


Vesmírný odpad je potřeba řešit

Kolem naší planety je obrovské množství vesmírného odpadu. Jedná se převážně o vyřazené satelity a kusy raket. Některé kousky mají jen několik centimetrů, ale i ty mohou ohrozit zejména astronauty na ISS. A nejde jen o Zemi – na Měsíci jsou tuny odpadu. Jedná se o sondy, které kdy na Měsíc doletěly, ale i ty, kterým se přistáním nepodařilo a na jeho povrch narazily. Vesmírné agentury se tedy snaží o to, aby cesty do vesmíru znamenaly co nejméně odhozeného materiálu, včetně stavění znovupoužitelných raket.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze