Mise Euclid odstartuje na raketě Falcon 9. Raketa Sojuz teď nepřipadá v úvahu

Mise Euclid odstartuje na raketě Falcon 9. Raketa Sojuz teď nepřipadá v úvahu
Fotografie: NASA
  • Mise měla původně odstartovat na raketě Sojuz, což vzhledem k sankcím uvaleným na Rusko není možné
  • ESA zvažovala raketu Ariane i Vega-C, starty by však nebyly v příštím roce možné
  • Na raketě Falcon 9 odstartuje mise Euclid a v roce 2024 mise Hera

Mise Euclid bude mít za úkol prozkoumat to, proč se rozpínání vesmíru zrychluje a co je vlastně příčinou tohoto jevu, který vědci nazývají jako temnou energii. Pokud temná energie existuje, bude sonda zjišťovat, zda se jedná o konstantní energii rozprostřenou po celém vesmíru. Dvoutunová sonda bude cestovat na stejné místo jako Webbův vesmírný dalekohled – do Lagrangeova bodu (L2), který se nachází mezi Zemí a Sluncem.

Mise by měla odstartovat příští rok, ale Evropská vesmírná agentura (ESA) řešila, na jaké raketě ji vynese do vesmíru. Původně totiž měla vzlétnout na ruské raketě Sojuz z Francouzské Guyany, to je ale nyní vzhledem k sankcím uvaleným na Rusko nemožné, ESA tak hledala možné náhrady.


Na tiskovém brífinku generální ředitel ESA Josef Aschbacher podle spacenews.com uvedl, že mise Euclid odstartuje na raketě Falcon 9 od SpaceX. Start proběhně v druhé polovině příštího roku. Původně ESA zvažovala nosnou raketu Ariane/Vega–C, problémem však je, že Ariane 5 je nedostatek a Ariane 6 doposud nevzlétla a její start se už několikrát odsunul. Naposledy start ESA odložila před několika dny, a to až na konec příštího roku.


Kromě této mise by měla také na Falconu 9 odstartovat v roce 2024 mise Hera. Ta poletí k asteroidu Didymos a k jeho měsíci Dimorphosu. Do Dimorphosu nedávno narazila sonda DART, Hera tak bude pozorovat účinek srážky, včetně vzniklého kráteru. Původně měla tato mise odstartovat na raketě Ariane 6, to se ale vzhledem k neustálému odkládaní prvního letu již nestihne.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze