Nová vakcína od firmy Novavax přijde do Česka na konci příštího měsíce

Nová vakcína od firmy Novavax přijde do Česka na konci příštího měsíce
Fotografie: Novavax
  • Předregistrace k očkování novou vakcínou bude spuštěna 1. února 2022
  • První dodávka vakcíny by měla dorazit na konci února

Na základě schválení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) bude do ČR koncem února dodána vakcína Nuvaxovid od společnosti Novavax. Jedná se o proteinovou vakcínu, která má srovnatelnou efektivitu i bezpečnost s mRNA vakcínami. Jde o dvoudávkovou vakcínu s intervalem 21 dní mezi dávkami, která je primárně určena na primovakcinaci dospělých osob, tedy nikoliv pro posilovací dávky.


„Jsem rád, že tady bude další vakcína schválená Evropskou lékovou agenturou. Schválení EMA jasně dokazuje, že vakcína je účinná, bezpečná a poskytuje největší možnou ochranu před závažným průběhem onemocnění COVID-19,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na tiskové konferenci.

Od 1. února 2022 bude spuštěna předregistrace. Zájemce o tuto vakcínu se v daném kraji a okrese, ve kterém si přeje být očkován, standardně zaregistruje přes centrální registrační systém crs.uzis.cz. Dle vyjádření zájmu budou následně vakcíny rozdělovány mezi kraje a určena očkovací místa, kde se bude touto očkovací látkou očkovat a pokud si praktický lékař objedná tuto očkovací látku, tak i v jeho ordinaci.

Doručení vakcíny Nuvaxovid od společnosti Novavax bude odvislé od distribuce v rámci EU. První dodávku Ministerstvo zdravotnictví očekává na konci února a další budou následovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze