Zítra ráno odstartuje raketa z Nového Zélandu. Co ponese?

Zítra ráno odstartuje raketa z Nového Zélandu. Co ponese?
Fotografie: Rocket Lab
  • Raketa Electron odstartuje v 8:30 středoevropského času
  • Na nízkou oběžnou dráhu vynese satelit Capella Acadia
  • Pro Rocket Lab to bude již osmý start v tomto roce

Raketa Electron od společnosti Rocket Lab zítra ráno odstartuje z Nového Zélandu. Mise nesoucí název „We Will Never Desert You“ bude třetím startem pro společnost Capella Space. Ta má s Rocket Lab podle popisu mise vytvořenou smlouvu na celkem čtyři starty raket pro umístění na nízkou oběžnou dráhu nových satelitů Capella Acadia, které budou dohromady tvořit konstelaci satelitů pro zobrazování Země.

Start je naplánován na 8:30 středoevropského času z kosmodromu Launch Complex 1, jež se nachází na poloostrově Mahia na Severním ostrově Nového Zélandu. Raketa Electron vynese jednu družici nové generace se syntetickým aperturním radarem. Společnost začne živě vysílat 20 minut před startem.

Satelit bude vynesen do výšky 635 km nad Zemí a přidá se ke stávající flotile jedenácti satelitů Capella. Používání radaru má oproti otických metodách výhody, jelikož radar může na základě použité frekvence pozorovat povrch i přes mraky či mlhu. Radar se syntetickou aperturou má také lepší prostorové rozlišení. Tyto nově vypuštěné satelity dostanou prostorové rozlišení na pouhých 0,3 m na pixel.


Pro Rocket Lab bude tento start osmým v tomto roce a celkově 41. Při této misi by také mělo podle everydayastronaut.com dojít k obnově prvního stupně rakety, který by se měl vrátit na zem pomocí padáku. Původně tato 18metrová raketa nebyla vytvořena pro to, aby byla znovupoužitelná, ale společnosti se to již několikrát za pomoci padáku podařilo. Dříve se o zachycení pokusila s asistencí vrtulníku, který raketu zachytil ještě ve vzduchu. Tato možnost byla ale nejspíše příliš nákladná a společnost od ní upustila. Ne všechny mise se však pokouší o záchranu prvního stupně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze