Které věci si nesmíte vzít do příručního zavazadla?

Které věci si nesmíte vzít do příručního zavazadla?
Fotografie: pixabay.com
  • Obsah kabinového zavazadla musí splňovat přísná pravidla
  • Tekutiny můžete převážet v průhledných lahvích o objemu maximálně 100 ml
  • Omezeny jsou také spreje na vlasy, deodoranty a další

S přicházejícím létem se asi většina z nás začíná poohlížet po dovolené. Pokud létáte pravidelně, nejspíše víte, které předměty si s sebou do příručního zavazadla vzít můžete a které naopak ne. Jestliže ale nejste typ člověka, který létá několikrát ročně, možná vás některé předměty, které vám při kontrole zabaví, překvapí. A i když se budete striktně řídit pravidly, může vám i přesto kontrola některé věci zabavit – i s tím je potřeba počítat.

Tekutiny, aerosoly a gely

V případě, že cestujete „na lehko“ a kupujete si letenku pouze s příručním zavazadlem, je potřeba se pečlivě zamyslet nad tím, co si s sebou můžete vzít na palubu. Pokud začneme velmi obecně, na palubu si můžete vzít maximálně 1 litr tekutin, aerosolu nebo gelu. Podmínkou však je, že tento objem musí být rozdělen do průhledných lahvích o maximálním objemu 100 ml.

Pokud vás napadá na první dobrou jen šampon či tekuté mýdlo, pak myslete například i na make-up, parfém, zubní pastu, dezinfekční gel atp. Pod toto omezení však podle brněnského letiště spadá i paštika, marmeláda či med. Výjimku tvoří dětská výživa, kterou si můžete vzít v množství, které budete pro dítě po dobu letu potřebovat, a taktéž tekuté léky, jako je například inzulín.

Tlakové nádoby a spreje

Jestliže vynecháme tlakové nádoby, které běžně člověk nevyužívá, pod tímto pojmem si jednoduše představte kosmetiku, která se nachází ve spreji. Nejčastěji se jedná o deodoranty, laky na vlasy, repelenty, krémy ve formě sprejů, nebo dezinfekce. Podle letiště Václava Havla jsou právě lékařské a kosmetické spreje do letadla povoleny. I zde je však omezení 100 ml na lahev. Pokud si tedy vezmete do letadla klasický sprej na vlasy nebo deodorant, počítejte s tím, že vám jej zabaví.

Alkohol

U alkoholu je několik možností, jak jej můžete v letadle přepravovat. Pokud si chcete koupit alkohol mimo letiště, je opět potřeba myslet na to, že lahev nesmí mít větší objem jak 100 ml. Pokud si koupíte alkohol přímo na letišti, může se jednat o klasickou lahev, kterou vám prodávající vloží do speciální tašky, která se zalepí i s účtenkou a projdete bez problému kontrolou. I tady je však omezení – pokud byste chtěli převážet alkohol s obsahem vyšším jak 70 %, není to možné v jakémkoliv objemu.

alkohol

Powerbanka

Tady je potřeba dávat pozor, jaký má baterie výkon. Pokud nemá baterie kapacitu vyšší jak 100 Wh (27 000 mAh), na palubu s ní můžete. Pokud do 160 Wh, můžete před odletem kontaktovat danou aerolinku a zeptat se, zda vás s ní na palubu pustí. Powerbanky s výkonem nad 160 Wh nejsou povoleny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze