Nový lék zpomaluje postup Alzheimerovy choroby o třetinu

Nový lék zpomaluje postup Alzheimerovy choroby o třetinu
Fotografie: unsplash.com
  • Nový lék donanemab vyvinula americká farmaceutická firma Eli Lilly
  • Může zpomalit postup Alzheimerovy choroby až o 35 %
  • V předběžných studiích byl lék účinný hlavně u pacientů s mírnou až středně pokročilou formou choroby
  • Je to monoklonální protilátka, která se zaměřuje na amyloidové plaky v mozku

Alzheimerova choroba, neurodegenerativní onemocnění postihující paměť a kognitivní schopnosti, trápí miliony lidí po celém světě. Vědci, lékaři a farmaceutické společnosti se dlouhodobě snaží najít účinnou terapii pro tento skličující stav. V poslední době se začaly objevovat slibné zprávy, že nový lék vyvinutý americkou farmaceutickou firmou Eli Lilly může zpomalit postup Alzheimerovy choroby až o třetinu. Lék nazvaný donanemab nabízí naději pacientům trpícím tímto onemocněním a jejich rodinám.

Společnost Eli Lilly nedávno oznámila výsledky klinických testů, které ukázaly pozitivní vliv donanemabu na pacienty s Alzheimerovou chorobou. Během klinického zkoušení byl lék podáván skupině pacientů s mírnou až středně pokročilou formou onemocnění. Výsledky studie naznačují, že donanemab může zpomalit postup Alzheimerovy choroby až o 35 % ve srovnání s dobrovolníky, kteří užívali pouze placebo.

Donanemab je monoklonální protilátka, která se zaměřuje na amyloidové plaky v mozku. Amyloidové plaky jsou charakteristické pro Alzheimerovu chorobu a představují shluky abnormálních proteinů nazývaných beta-amyloid. Tyto plaky se hromadí mezi nervovými buňkami a přispívají k jejich postupnému poškození. Mechanismus působení donanemabu spočívá v rozpouštění těchto amyloidových plaků a jejich odstraňování z mozku. Tímto způsobem se lék snaží omezit poškození nervových buněk a zpomalit postup onemocnění. Výsledky dosažené v klinických testech naznačují, že donanemab je schopen omezit tvorbu nových plaků a také snížit již existující plaky u pacientů s Alzheimerovou chorobou.

V předběžných studiích byl lék účinný hlavně u pacientů s mírnou až středně pokročilou formou Alzheimerovy choroby, což ukazuje, že léčivo může být nejúčinnější ve fázi, kdy jsou přítomny amyloidové plaky, ale ještě nebylo zasaženo příliš mnoho nervových buněk. I když jsou výsledky testů slibné, je potřeba dodat, že donanemab je stále ve fázi vývoje a musí se provést další klinické testy, aby se potvrdila jeho účinnost a bezpečnost.

Dosavadní léčebné možnosti se zaměřují spíše na zmírnění symptomů než na samotný původ onemocnění. Pokud by byl donanemab úspěšný, mohl by znamenat revoluci v léčbě, která by pacientům umožnila žít s vyšší kvalitou života a odložit postup onemocnění. Pokud se donanemab dostane na trh, měl by být finančně dostupný pro všechny pacienty trpící Alzheimerovou chorobou. Je důležité, aby inovativní léčebné metody nebyly dostupné jen pro vybrané skupiny lidí, ale aby mohly být využity všemi, kteří je potřebují.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze