O víkendu budou padat hvězdy. Sledování ale bude kazit úplněk

O víkendu budou padat hvězdy. Sledování ale bude kazit úplněk
Fotografie: unsplash.com
  • Nejvíce meteorů bude vidět z pátku na sobotu
  • Takzvané padající hvězdy pocházejí z Halleyovy komety
  • Pro pozorování stačí najít místo bez světelného smogu

Když vidíte padat hvězdu, jedná se vlastně o prach uvolněný z komet, který se střetne s naší atmosférou a na okamžik zasvítí. Tyto meteory bude možné pozorovat už tento víkend, přesněji z pátku na sobotu, kdy podle livescience.com meteorický roj Eta-Aquarid vyvrcholí. Bohužel i pokud bude jasná obloha, bude pozorování kazit úplněk, který oblohu bude osvětlovat, budou tak vidět pouze jasnější meteory. Pokud si však najdete místo bez světelného smogu, můžete padající hvězdy i přesto pozorovat.

Meteorický roj Eta-Aquaridy pochází asi z nejznámější komety – Halleyovy, která podle space.com vyvrhla částice v roce 390 př. n. l. a dodnes nás pravidelně míjejí. Nejlépe jsou pozorovatelné z jižní polokoule, ale i v našich zeměpisných šířkách je můžete sledovat. Při nejvyšším počtu by mělo být možné spatřit několik desítek meteorů za hodinu.

Pojmenování tento roj dostal podle místa, ze kterého meteory vylétávají – souhvězdí Vodnáře. Abyste viděli průlety meteorů, nemusíte se přesně zaměřit na toto souhvězdí, jelikož čím blíže se díváte na místo, odkud meteory vycházejí, tím kratší je jejich dráha a je o to těžší je zachytit. Pro sledování nepotřebujete žádné speciální vybavení, stačí, aby si vaše oči zvykly na noční oblohu a pak už jen můžete čekat.


Halleyova kometa

Pojmenování dostala po anglickém astronomovi Edmondu Halleym, který zkoumal průlety komet v letech 1531, 1607 a 1682. Na základě pozorování došel k závěru, že se vždy jednalo o jednu a tu samou kometu, která se neustále vrací. Předpověděl také, že kolem Země opět prolétne v roce 1758. Ačkoliv se správně předpovězeného průletu nedožil, kometa byla pojmenovaná po něm. A pokud vás zajímá, kdy kolem nás znovu proletí, bude to až v červenci 2061.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze