Na večerní obloze můžete v těchto dnech pozorovat meteorický roj delta Akvaridy

Na večerní obloze můžete v těchto dnech pozorovat meteorický roj delta Akvaridy
Fotografie: unsplash.com
  • Meteorický roj můžete pozorovat na jižním obzoru
  • Meteory pocházejí pravděpodobně z komety 96P/Machholz
  • Akvaridy ustanou až 21. srpna a současně budete moci sledovat i Perseidy

Jen před několika dny jsme mohli na noční obloze pozorovat hned několik vesmírných objektů u sebe a až do poloviny srpna můžeme sledovat meteorický roj delta Akvarid. Jedná se o meteorický roj, který je spíše viditelný z jižní polokoule, u nás ale také můžete meteory vidět, a to zejména od druhé poloviny noci. Dívejte se na jižní obzor, odkud budou meteory vylétat.

Meteorické roje pocházejí ve většině případů z komet, které při své cestě ke Slunci odhazují kusy materiálu, a ty následně protínají pravidelně naši oběžnou dráhu. U Akvarid si nejsou astronomové jistí, z jaké komety roj pochází. Nejpravděpodobněji se však podle NASA jedná o kometu 96P/Machholz, která oběhne Slunce přibližně jednou za pět let a její průměr je asi 6,4 kilometru.

Akvaridy budete moci pozorovat podle earthsky.org až do 21. srpna, momentálně ale postupně již počet meteorů za hodinu bude slábnout. Čím dříve se tedy zahledíte na oblohu, tím větší budete mít šanci. Pokud to ale nestihnete, nic se neděje, blíží se totiž Perseidy, které jsou co do počtu meteorů za hodinu bohatší a dobře viditelné. Nejlepší noc pro pozorování bude z 12. na 13. srpna. Oba meteorické roje se tak budou na nějakou dobu prolínat a bude tak i větší šance na pozorování.


Pro pozorování je potřeba najít místo, které je co nejméně zasažené světelným smogem. Pouliční osvětlení i osvětlení domácností způsobuje, že na obloze uvidíte pouze jasnější meteory. Nyní je Měsíc těsně před úplňkem, a tak je noční obloha málo osvětlená. Nejlepší místa pro pozorování jsou vyvýšená místa, bez vysokých stromů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze