Obrdisplej blu Marble přenáší obraz z vesmíru. Připomíná křehkost lidského bytí

Obrdisplej blu Marble přenáší obraz z vesmíru. Připomíná křehkost lidského bytí
  • Sebastian Errazuriz představil v New Yorku svou novou uměleckou instalaci
  • 6metrová LED obrazovka komunikuje s meteorologickým satelitem NASA

Představte si, že jdete ráno s kávou v ruce do práce a něco vás donutí se zamyslet nad vaší existencí. Zasáhne vás to natolik, že ten den uděláte něco jinak. Přesně o to se snaží americký umělec, designér a aktivista Sebastian Errazuriz. Ten 7. března 2019 v New Yorku představil své nejnovější veřejné dílo blu Marble.

Sebastian Errazuriz, tvůrce umělecké instalace blu Marble

Jde o multimediální instalaci, která na šestimetrové LED obrazovce přenáší živý obraz z meteorologického satelitu NASA. Každých 10 minut tento satelit posílá na Zemi obraz naší planety ve vysokém rozlišení.

Sebastiana celý život tížila otázka, jak je život krátký a pomíjivý. Tímto dílem se s ní snaží vypořádat. Inspiraci si možná vzal z události ze 7. prosince 1972, kdy posádka Apolla 17 změnila pohled na naší domovskou planetu. Poprvé vyfotila Zemi jako celek a ukázala nám obraz lidstva, který jsme do té doby vnímali pouze po kouskách.

Astronaut photograph AS17-148-22727

blu Marble je připomínkou naší zázračně křehké existence. Umisťuje naší malinkatou existenci do perspektivy na globální úrovní a vybízí k tomu, abychom žili naplno s vědomím našeho omezeného času na této zranitelné a krásné planetě,“ vysvětluje Errazuriz.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze