Očichali jsme si technologii Scentrealm. Jaká je imitovaná vůně z budoucnosti?

Reportáž z CES Asia 2019
Očichali jsme si technologii Scentrealm. Jaká je imitovaná vůně z budoucnosti?
  • Vůně jsou přesnou imitací původních předloh
  • Technologie Scentrealm skvěle poslouží pro zábavné i marketingové účely
  • Technologie usnadní diagnostiku Alzheimerovy či Parkinsonovy nemoci

V dnešní době může na naše smysly působit opravdu široká paleta vjemů a mezi ty nejběžnější rozhodně patří vjemy zvukové a vizuální. Velmi důležitou roli však hraje také to, co cítíme, ale na rozdíl od zraku a sluchu existovalo až donedávna mnohem méně způsobů, jak právě pachový vjem využít v digitálních technologiích. Obohatit sledování filmu o možnost pocítit to stejné, co mohou cítit aktéři daného snímku, nebo pachový vjem využít k oslovení dalších zákazníků, je však budoucností, tedy minimálně podle zkušeností čínské společnosti Scentrealm.

Scentrealm

Inovativní společnost se začala podobnou myšlenkou zabývat již v roce 2011, kdy došla k názoru, že sledování filmů či nakupování by měl doprovázet i pachový vjem. Během návštěvy jejich stánku na veletrhu CES Asia 2019 v Šanghaji jsem byl nejprve poslán do malé komory s projektorem a kolem krku mi bylo nasazeno zařízení, které připomínalo kombinaci sluchátek a jakéhosi druhu náhrdelníku, který evokuje rekvizity ze seriálu Hvězdná brána. Aniž bych věděl, co mě čeká, byl spuštěn krátký videoklip skládající se z několika úseků různých filmů, ve kterých postavy konzumovaly pokrm či jen nasávaly vůně. Hned na začátku jsem tak mohl zároveň s chlapcem na obrazovce přičichnout k pravému francouzskému parfému, což v následujícím klipu vystřídala chuť silně kořeněného indického jídla s příměsí kardamomu a později koňak. Takto jsem mohl přivonět k celkem dvanácti různým vůním a pachům. Co mě opravdu překvapilo, bylo, že se vůně neuvolňovala pouhým rozprášením podobně jako právě u parfémů, ale jiným, mnohem jemnějším způsobem, takže jsem vůni zcela zaručeně ucítil, ale neulpěla na mne.

Technologii lze využít i ve zdravotnictví.

Ohromen tím, jak přesně veškeré prezentované pachy odpovídaly realitě, mi bylo prozrazeno více o tom, jak tato technologie funguje. Uvnitř výše zmíněného zařízení se nachází několik kapslí, které obsahují jednotlivé vůně. Ty jsou vyvíjeny v laboratoři společnosti tak, aby odpovídaly realitě, což se opravdu povedlo na jedničku.

Kromě toho jsem měl možnost „přivonění k několika druhům ovoce“, které opět vonělo tak, jak byste očekávali. Kousek opodál jsem pak mohl přivonět k pečenému vepřovému, které by v mnohých jistě vyvolalo zvýšenou aktivitu slinných žláz.

Technologie společnosti Scentrealm však najde využití i jinde než u projekce filmů. Velmi dobře lze totiž využít i ve zdravotnictví, neboť existuje celá řada nemocí a chorob, které se dají identifikovat podle schopnosti pacienta rozpoznat jednotlivé vůně. Takto lze identifikovat například Alzheimerovu či Parkinsonovu nemoc.

Další zajímavé využití najdeme u automobilů, respektive v interiérech vozidel. Není novinkou, že mnohé automobily dokáží rozpoznat, když je řidič unavený, a doporučit mu nebo si dokonce vynutit odstavení vozidla. Pomocí technologie Scentrealm by mohl být řidič povzbuzen dávkou čerstvé vůně, která by jej měla zaručeně povzbudit. Stejně dobře může posloužit i u taxikářů, kteří chtějí zpříjemnit cestu pasažérům za pomoci příjemné vůně podle jejich představ.

Scentrealm

Využití technologie Scentrealm je opravdu široké a představovala pro mě vůbec to nejzajímavější, co jsem mohl na veletrhu CES Asia 2019 vyzkoušet. Přestože vám nemohu předat vjem, věřte, že se jedná opravdu o netradiční zážitek, ze kterého jsem byl osobně velmi nadšený.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze