Ještěrky jsou o miliony let starší, než si vědci mysleli

Ještěrky jsou o miliony let starší, než si vědci mysleli
Fotografie: unsplash.com
  • Vědci se původně domnívali, že ještěrky pocházejí z pozdějšího období jury
  • Nové nálezy ale ukázaly, že žily už v období pozdního triasu
  • Zkamenělé pozůstatky plaza byly nalezeny ve skladu ve sbírce z 50. let 20. století

Ještěrky byly na Zemi pravděpodobně o 35 milionů let dříve, než se vědci domnívali. Odborníci z Bristolské univerzity pořídili CT snímky zkamenělých pozůstatků plaza, který ležel desítky let ve skříni Přírodovědného muzea v Londýně. Snímky ukázaly, že je blízkým příbuzným dnešních ještěrek.

Dr. David Whitesided, který vedl výzkum, uvedl, že se fosilie stane jednou z nejdůležitějších nalezených za posledních několik desetiletí. Vědci předpokládali, že ještěrky pocházejí z pozdějšího období jury. Nové nálezy ale ukázaly, že žily už v období pozdního triasu (před 237 až 201 miliony let).


Zkamenělé pozůstatky plaza byly nalezeny ve skladu ve sbírce z 50. let 20. století společně s exempláři z lomu poblíž Tortworthu v anglickém hrabství South Gloucestershire. Tým vědců svůj objev pojmenoval Cryptovaranoides microlanius, druhá část jména v překladu znamená malý řezník. To poukazuje na jeho čelist, která je plná ostrých řezáků.

„Byla to docela běžná fosilie plaza považovaného za blízkého příbuzného hatérie novozélandské, která je jediným přeživším ze skupiny Rhynchocephalia, jež se oddělila od šupinatých před více než 240 miliony let. Jak jsme pokračovali ve zkoumání exempláře, byli jsme stále více přesvědčeni, že má ve skutečnosti blíže k dnešním ještěrům než k hatériím,“ uvedl Dr. David Whiteside pro bbc.com.

Univerzitní tým vytvořil rentgenové snímky fosilie, které jim umožnily rekonstruovat ji ve třech rozměrech a vidět drobné kosti skryté uvnitř kamene. Tyto snímky potvrdily, že se opravdu jedná o ještěra. „Toto je velmi zvláštní fosilie a pravděpodobně se stane jednou z nejdůležitějších nalezených v posledních několika desetiletích,“ uzavřel celé vyprávění Dr. Whiteside.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze