Benátky chtějí od příštího roku začít vybírat od návštěvníků vstupné

Benátky chtějí od příštího roku začít vybírat od návštěvníků vstupné
Fotografie: unsplash.com
  • Během jarních prázdnin a letních víkendů zavedou Benátky vstupné na zkoušku
  • Bude ve výši 5 eur a platit budou muset všichni návštěvníci starší 14 let

Benátky plánují v příštím roce vyzkoušet zavedení vstupného ve výši 5 eur (zhruba 125 Kč) pro jednodenní návštěvníky, aby se pokusily zvládnout příliv turistů, které lákají jejich historické kanály. Poplatek bude zkušebně zaveden na 30 dní v příštím roce, přičemž se zaměří hlavně na jarní prázdniny a letní víkendy, kdy je počet turistů nejvyšší. Platit ho budou muset všichni návštěvníci starší 14 let.


„Cílem je najít novou rovnováhu mezi právy těch, kteří v Benátkách žijí, studují nebo pracují, a těch, kteří město navštěvují,“ uvedla pro Reuters benátská radní pro cestovní ruch Simone Venturini. Dodala, že nejde o vydělávání peněz a že poplatek pouze pokryje náklady na správu systému. Přesné termíny spuštění plánu a způsob inkasování poplatku budou dohodnuty po konečném schválení radou, které se očekává příští týden.

Plán, o němž se poprvé uvažovalo v roce 2019, byl nejprve odložen kvůli pandemii koronaviru, který bránil turistům v cestování, a později z technických a procedurálních důvodů. Turisté se mezitím do Benátek vrátili. Cizinci často výrazně převyšují zhruba 50 tisíc obyvatel centra města a zaplavují úzké uličky.

Nadměrný příliv turistů už dlouho představuje problém pro křehké město na laguně. Experti UNESCO v červenci doporučili, aby byly Benátky a jejich laguna zařazeny na seznam ohrožených památek světového dědictví. Podle jejich názoru Itálie nedělá dost pro ochranu města před dopady klimatických změn a masového turismu. Benátky jsou na seznamu světového dědictví UNESCO od roku 1987.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze