Od útoků 11. září uplynulo už 23 let. IT pohled ukazuje, jak dávno i blízko to je

Od útoků 11. září uplynulo už 23 let. IT pohled ukazuje, jak dávno i blízko to je
Fotografie: pixabay.com
  • Tragické události zastínily veškeré další dění roku 2001
  • Ve světě IT se však odehrála řada zlomových okamžiků
  • Pojďte si některé z nich připomenout

Jako každoročně si celý svět připomíná teroristické útoky na Spojené státy. Unesena byla celkem 4 letadla, dvě narazila do Světového obchodního centra, jedno do Pentagonu, čtvrté letadlo se zřítilo na zem díky zásahu cestujících a posádky. Tak zní stručný popis tragických událostí onoho roku.

Je to pomalu jedna generace, která dorostla, aniž by si ony děsivé okamžiky pamatovala sama. Pro dokreslení kontextu nabízíme dalších pár událostí z IT světa, které tragédie z dopoledne 11. září spolehlivě zastínila.

Byl uveden operační systém Windows XP byl založený na jádře Windows NT, který považován za stabilnější než předchozí verze operačního systému. Uživatelé si oblíbili i jeho rozhraní, například nabídku Start, které se dodnes odmítají vzdát. Podpora skončila až po dlouhých 13 letech a ještě dnes bychom „xpéčka“ našli na řadě počítačů, zejména v průmyslu.

Stejně výrazný skok podnikl i Apple. Jeho Mac OS X Vydání systému Mac OS X byl výrazný odklon od klasického Mac OS, protože byl založen na operačních systémech podobných Unixu FreeBSD, NetBSD a NeXTSTEP/OpenStep. OS X představil stabilnější a spolehlivější platformu a bylo možné efektivněji spouštět více aplikací najednou. A ještě jeden významný produkt má v rodném listě rok 2001 – iTunes. Původně přehrávač a nástroj na správu hudbení knihovny pak značnou měrou přispěl k proměně hudebního průmyslu.

Neméně aktivní tou dobou byla aktivní i pirátská scéna. Éra programů pro sdílení obsahu vyvrcholila v roce 2001 spuštění BitTorentu. BitTorrent umožňoval uživatelům nahrávat a stahovat soubory, obvykle hudbu a filmy. Jeho decentralizovaná povaha z něj udělala na dlouhé doby pověstnou osinu v zadku majitelů práv a orgánů, které se snažily vynucovat jejich dodržování.

Toho roku došlo k otevření Apple Storů, jednoho v Tysons Corner ve Virginii a ve stejný den v Glendale v Kalifornii. Apple Store představoval inovativní způsob nakupování, přičemž každá prodejna byla postavena na společné filozofii designu a nakonec se zbavila tradičních pokladen. Apple Store nabízel nejen produkty Apple, ale také software, příslušenství a kurzy o používání softwaru Apple. Důležitou součástí každé prodejny se stal také Genius Bar, kde mohou zákazníci získat podporu pro své produkty Apple.

A na závěr kulturní vložka. Mezi filmové hity toho roku patřil Harry Potter, Pán prstenů, Pearl Harbor a Shrek. Trochu stranou hlavního proudu zůstal snímek A.I. Artificial Intelligence od Stevena Spielberga.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze