Je naplánována první mise pro odstranění vesmírného odpadu

Je naplánována první mise pro odstranění vesmírného odpadu
Fotografie: NASA
  • Arianespace vypustí na své raketě Vega C servisní kosmickou loď
  • Ta zachytí adaptér, který je zůstatkem po raketě Vega z roku 2013
  • Celou misi bude financovat ESA, která si také společnost ClearSpace vybrala

Švýcarský startup ClearSpace se dohodl se společností Arianespace, že pomocí nosné rakety Vegy C bude vynesena na oběžnou dráhu servisní kosmická loď, která zachytí a odstraní kus vesmírného odpadu. „Firmy Arianespace a ClearSpace podepsaly smlouvu na start pro ClearSpace-1 – první aktivní misi na odstraňování úlomků, která zachytí a deorbituje opuštěný vesmírný odpad o hmotnosti 112 kg,uvedla společnost.

Start je naplánován na druhou polovinu roku 2026. Kosmická loď bude navedena k vesmírnému odpadu od Evropské vesmírné agentury (ESA). Ten zachytí a následně provede deorbitaci, kdy shoří v atmosféře. Jedná se o adaptér, který na oběžné dráze zanechala raketa Vega v roce 2013. Tento kus stále krouží okolo Země ve výšce asi 800 km. ESA si sama společnost ClearSpace v roce 2019 podle space.com vybrala pro odstranění tohoto kusu odpadu a bude také celou misi financovat.

Vesmírný odpad se dá počítat na desetitisíce

Celá mise bude zároveň sloužit jako demonstrace technologie kosmické lodi, která pomocí čtyř ramen zachytí vesmírný odpad a otevře cestu pro náročnější mise s většími kusy odpadu či vícenásobnými zachyceními za jeden let. „Nad námi je v současné době přes 34 000 kusů vesmírného odpadu o velikosti více než 10 centimetrů a také asi 6 500 funkčních satelitů na oběžné dráze, přičemž se očekává, že počet vzroste do konce desetiletí na více než 27 000,“ řekl generální ředitel Arianespace Stéphane Israël.


Vesmírný odpad je poslední dobou velké téma i pro NASA, která upozorňuje i na neustále rostoucí číslo satelitů obíhajících Zemi. Jednoznačně v tomto vede SpaceX se satelity Starlink, kterých kolem nás krouží tisíce. Kromě satelitů je to právě vesmírný odpad, který se na oběžné dráze stále nachází a může ohrozit jak astronauty na Mezinárodní vesmírné stanici, tak nadcházející mise. ESA tak chce v rámci nového programu Space Safety vytvořit nový trh pro odstraňování trosek.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze