Jak můžeme méně plýtvat jídlem?

Jak můžeme méně plýtvat jídlem?
Fotografie: unsplash.com
  • Měkkou zeleninu stačí namočit do studené vody a za krátký čas opět ztuhne
  • Dlouhodobě zůstane zelenina (i bylinky) čerstvá v mrazáku

Až 45 % vypěstované zeleniny a ovoce po celém světě se každý rok vyhodí. Existuje ale několik způsobů, díky kterým můžeme starší zeleninu či ovoce zachránit a zkonzumovat. V mnoha případech pomůže obyčejná voda. Kolikrát se vám stalo, že jste nechali zeleninu v zásuvce v lednici až změkla? A co jste s ní pak udělali? Ve většině případů vyhodili do koše. Velkou část jí ale můžete zachránit.


Například mrkev můžete zachránit tak, že odříznete vrchní část a postavíte ji do sklenice se studenou vodou, dokud neztuhne. Pokud už byla nakrájená, dejte ji do misky se studenou vodou. To samé platí pro listovou zeleninu, jako je hlávkový salát nebo špenát. V jarním období je hodně oblíbený chřest. Pokud vám stonky začaly uvadat ještě před přípravou, stačí odříznout konce a také je namočit do vody, dokud opět nenaberou sílu. Někteří lidé nespotřebovávají tvrdý kraj parmezánu. Proč si ho ale nenechat jako přísadu do omáčky nebo polévky? Při vaření se krásně rozpustí a dodá jídlu skvělou chuť.

Nakoupili jste zeleninu a bylinky kvůli jednomu receptu, který jste chtěli vyzkoušet, ale nevyužili jste všechno, co jste pořídili? Podle independent.co.uk nejjednodušší způsob, jak uchovat tyto potraviny čerstvé po dlouhou dobu, je uložit je do mrazáku. Bylinky je pak úplně nejlepší nasekat a zmrazit je ve formičkách s trochou oleje na vaření nebo rozpuštěného másla. Když pak dojde na vaření, můžete zmrazené kostky s bylinkami přidat přímo do pánve nebo hrnce. Je také spousta druhů zeleniny, které můžete nakládat a zavařovat.

To, jak dlouho vydrží ovoce či zelenina, záleží také na správném skladování. Třeba rajčata by se neměla uchovávat v lednici. Při nízké teplotě dochází k poškození struktury i chuti. Rajčata je nejlepší skladovat v míse s ovocem při pokojové teplotě. Brambory a batáty potřebují dýchat, takže je nejlepší je uložit do papírové krabice či tašky na chladném a tmavém místě. Ale určitě ne v lednici. Lilek vydrží mnohem déle, když ho budete skladovat při pokojové teplotě, ale mimo přímé sluneční světlo. Naopak citróny a limetky vydrží nejdéle čerstvé, když je uložíte do lednice.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze