Jak správně třídit odpad? Vyznejte se v barvách kontejnerů

Jak správně třídit odpad? Vyznejte se v barvách kontejnerů
Fotografie: unsplash.com
  • Kontejnery jsou odlišeny barevně a mohou sloužit pro více druhů recyklace
  • Obaly není potřeba vymývat, ale nerecyklují se znečištěné či plesnivé odpadky
  • Pokud si nejste jisti, využijte kontejner pro směsný odpad

Česká republika patří v třídění odpadu mezi jedničky. Podle jaktridit.cz třídí odpad více jak 75 % Čechů. Ukazujeme tak, že nám není osud naší planety lhostejný. Na špičku nás jednoznačně posunuly i třídící kontejnery, které jsou dostupné prakticky na každém rohu. Třídění papíru, plastu, skla a kovu není nic složitého, občas nám však doma zůstanou obaly, u kterých nevíme, zda je možné je recyklovat, nebo patří do směsného odpadu. V dnešním průvodci si ukážeme, jak je to správně.

Žlutý kontejner

Do těchto kontejnerů patří veškeré plastové obaly. Sem tedy vhazujte láhve, kelímky, obaly od potravin a drogistických potřeb a další. Pokud v místě není zvláštní kontejner na nápojové kartony (oranžová barva), můžete je sem také vhodit. Tady je ovšem potřeba se řídit nálepkami, které jsou vždy na kontejnerech. Nápojové kartony totiž mohou být součástí i recyklace papíru. Do kontejneru nevhazujte žádné obaly, kde jsou ještě zbytky potravin, vetší kusy polystyrenu či obaly od chemikálií a jiných nebezpečných látek.

Podle sako.cz je možné tento kontejner využít i na kovové obaly, jako jsou plechovky od konzerv, nápojů, víčka od jogurtů apod. I zde je tato možnost doprovázena nálepkou, která upřesňuje, co vše do kontejneru patří. Pokud tuto nálepku neuvidíte, je potřeba najít kontejner přímo na kovové odpady, který je šedé barvy.

Modrý kontejner

Ten je určený na papír. Kromě klasického papíru tam můžete vhodit i obaly od vajíček či ruličky od toaletního papíru. Patří do nich i krabice z lepenky či kartónu. Pokud vyhazujete papír, který je spojený kancelářskými sponkami, nemusíte je odstraňovat. Co však do kontejneru nepatří je například mastný, povoskovaný či zatavený papír, účtenky z obchodů a použité papírové utěrky a kapesníky.

Recyklace papíru

Zelený a bílý kontejner

Zelená barva je určena pro barevné sklo, tedy to, které není čiré. Většinou tak jde o nevratné lahve alkoholických i nealkoholických nápojů. A patří sem i tabulové sklo ze dveří či oken, a to i když je čiré. Nevyhazujte do nich ale například varné sklo, sklokeramické varné desky či zrcadla.

Do bílého kontejneru vhazujte veškeré bezbarvé sklenice od zavařenin, majonéz, kečupů a dalších. Patří sem i skleničky a čiré láhve. Sklenice není potřeba vymývat, stačí jen, když jsou prázdné, trocha znečištění nevadí. Nepatří sem porcelán, keramika, ani autoskla či laboratorní chemické sklo.

Hnědý kontejner – biopopelnice

Tento kontejner sice zatím není všude, ale postupně se dostává více do podvědomí. Patří sem veškeré kuchyňské zbytky rostlinného původu jako jsou slupky a odřezky od ovoce a zeleniny. Vhodit sem můžete také kávovou sedlinu či pokojové rostliny, a to včetně hlíny. Naopak sem nepatří živočišné zbytky, tedy maso, kosti, vaječné skořápky, mrtvá zvířata, ale ani zbytky uvařených jídel či olej.

Bílý kontejner

Zde můžete odložit své již nenošené oblečení, boty, hračky, kabelky, ale i závěsy či povlečení. Neházejte sem však mokrý či plesnivý textil, znečištěné boty ani oblečení. Nepatří sem ani koberec, molitan a matrace.

Pokud si nejste jistí, do kterého kontejneru odpad patří, vhoďte jej do směsného odpadu. Nezapomínejte ani na správnou likvidaci olejů a tuků, které byste neměli vylévat do odpadu. Nánosy tuku později ucpávají odpadní roury kanalizace. Správné je tuk a olej sbírat do plastové láhve a poté jej odnést do zvláštní popelnice, která je hnědé barvy a je označena pro sběr jedlých olejů a tuků. Pokud ve svém okolí žádnou takovou nemáte, můžete nasbíraný tuk odnést do nejbližšího sběrného střediska.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze